23 Ιουν 2010

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας
για τον καθαρισμό των οικοπέδων


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
http://www.pepla.gr info@pepla.gr

-----------------


Οι πυρκαγιές δεν αστειεύονται. Εμείς;
Καθαρισμός οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων από τα χόρτα

Λαμία, 18.6.2010

Πολλά οικόπεδα στην πόλη μας που είναι μέσα στους οικισμούς, παρουσιάζουν αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη εικόνα, εγκυμονώντας κίνδυνο για πιθανή πυρκαγιά και, στην περίπτωση της καύσης των ελαστικών και των σκουπιδιών, έκλυσης τοξικών διοξινών με άμεση δυσμενή επίπτωση στην υγεία των κατοίκων.

Και όμως, η νομοθεσία ορίζει σαφώς πως πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα καθαρισμού των ξερών χόρτων και των απορριμμάτων (υπ΄ αριθμόν 4 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 724 τ.Β΄/1987), ενώ ο Δήμος σε περίπτωση μη καθαρισμού οικοπέδων, αγροτεμαχίων κλπ. από τον ιδιοκτήτη, έχει υποχρέωση να προβεί στον καθαρισμό και να χρεώσει αναλόγως τον παρανομούντα ιδιώτη. Ακόμα μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα μέσα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Βέβαια στην πόλη μας τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνονται όπως βλέπετε από ένα μόνο μικρό δείγμα φωτογραφιών.

Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και η πρώτη πυρκαγιά από ξερά χόρτα ήδη εκδηλώθηκε, την Τρίτη 15/6/2010 στην περιοχή του Σανατορίου, ευτυχώς χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση μετά την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και των περιοίκων, αποτελώντας σημάδι για όσα πιθανώς θα συμβούν κατά την διάρκεια των αναμενόμενων, για φέτος, πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για ενεργοποίηση των ιδιοκτητών των οικοπέδων, της Πυροσβεστικής και της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να αναλάβουν όλοι μαζί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των δημοτών ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.


Παναγιώτης Στασινός
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

7 Ιουν 2010

Να απομακρυνθεί ο Υποσταθμός της ΔΕΗ στη Λαμία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142 35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6946285099 6932837696
http://www.pepla.gr – info@pepla.gr


Να μελετηθεί τώρα η απομάκρυνση του Υποσταθμού της ΔΕΗ
και η κατασκευή ενός Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) έξω από τη Λαμία

Λαμία, 7.6.2010

Η γραμμή Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ είναι γεγονός ότι διασχίζει πια την πόλη. Πριν μερικά χρόνια ήταν έξω απ’ αυτήν, αλλά τώρα περνάει πάνω από συνοικίες και κτίρια, ακόμα και κοντά σε σχολεία. Το ίδιο και ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης, είναι πια μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης δίπλα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο ΔΕΣΜΗΕ, για τις ανάγκες του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, μελετάει την ανάπτυξη ενός νέου Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην περιοχή της Λαμίας. Εντός του νέου ΚΥΤ θα προβλεφθεί, όπως αναφέρεται, υποσταθμός 150KV μεσαίας τάσης για την κάλυψη μέρους των φορτίων της περιοχής.

Είναι ευκαιρία κατά τη γνώμη μας τώρα να μελετηθεί η απομάκρυνση του σημερινού ΚΥΤ, και φυσικά η μεταφορά της γραμμής Υψηλής Τάσης, και να γίνει το νέο ΚΥΤ δυναμικότητας 300KV, για να φιλοξενήσει και τον παλαιό Υποσταθμό. Δεν είμαστε ειδικοί για να πούμε αν είναι εφικτή αυτή η πρόταση. Όμως τίποτα δεν είναι ανέφικτο εξ αρχής, αν δεν μελετηθεί και διατυπωθούν τα αρνητικά και τα θετικά. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα σημαντικό κόστος για τη ΔΕΗ, όμως αυτό δεν είναι επιχείρημα, όταν αφορά την υγεία των πολιτών και την σωστή ανάπτυξη της πόλης.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


-------------------------------------------------
Πληροφορίες: Γιώργος Γιάννακας τηλ 6972021795

*Δείτε παρακάτω το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.
(ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Νέος… εξηλεκτρισμός με έργα 1,5 δισ. ευρώ

Εφημερίδα “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ” 24-25 Απριλίου 2010
……
Η περιοχή του κεντρικού συστήματος, στην οποία βρίσκεται ο υποσταθμός Λαμίας, εξυπηρετείται από το δίκτυο 150 KV με περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς και συναφή προβλήματα τάσεων, δεδομένου ότι τα πλησιέστερα ΚΥΤ είναι εκείνα στη Λάρισα και τη Λάρυμνα (σε απόσταση περίπου 82 και 95 km αντίστοιχα)

Η περιοχή έχει εμφανίσει σημαντική αύξηση φορτίων, ιδιαίτερα κατά τις θερινές αιχμές (κυρίως λόγω αντλιοστασίων), με δυσμενείς συνέπειες στα επίπεδα τάσεων ολόκληρου του συστήματος.

Για την επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων έχει προγραμματισθεί η ανάπτυξη νέου ΚΥΤ στην περιοχή Λαμίας. Εντός του ΚΥΤ Λαμίας θα προβλεφθεί υποσταθμός 150KV μεσαίας τάσης για την κάλυψη μέρους των φορτίων της περιοχής. Ο υφιστάμενος Υ/Σ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για την τροφοδότηση των υπόλοιπων τοπικών φορτίων. Το έργο αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία εξυπηρέτησης των φορτίων της περιοχής, βελτιώνει την ικανότητα απορρόφησης αυξημένης αιολικής παραγωγής σε περιόδους χαμηλού φορτίου, ενώ παράλληλα συμβάλει αποφασιστικά στη στήριξη των τάσεων του κεντρικού και νότιου συστήματος
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

Σε λίγο θα παρκάρουμε στις πλατείες...


Πάρκιγκ έγινε η πλατεία Βερμίου στην Νέα Άμπλιανη. Δείτε τις φωτογραφίες και σχολιάστε τη νοοτροπία και την αντίληψη. Δεν φταίνε μόνο οι συμπολίτες μας
Το πρόβλημα είναι πολλαπλό. Δεν έχουμε αθλητικούς χώρους ή επαρκείς παιδικές χαρές στις γειτονιές για τα παιδιά, με αποτέλεσμα να κάνουμε τις πλατείες "αλάνες" για να παίζουν. Άρα αντί να έχουμε 80% πράσινο με δεντροστοιχίες και λουλούδια, έχουμε 80% πλακάκια και τσιμέντο. Γιατί λοιπόν να μην παρκάρουν και τα αυτοκίνητα, αφού είναι τόσο εύκολο...Δεν λειτουργούν πια Συνοικιακά Συμβούλια, δεν υπάρχουν Επιτροπές Γειτονιάς, ποιος θα φροντίσει για τα αυτονόητα; Σε ποιον να απευθυνθεί ο δημότης; Ας βάλει λοιπόν ο Δήμος μια μπάρα για να μην ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα στην πλατεία ή ας σηκώσει λίγο το κράσπεδο.

Δείτε δίπλα και το κομμένο δέντρο.Κάποιος το έκοψε, δεν ξέρουμε γιατί, υποψιαζόμαστε ότι δεν ξεράθηκε μόνο του. Και φυσικά αυτός που έκοψε τα κλαδιά δεν φρόντισε να απομακρυνθούν. Ο Δήμος απουσιάζει από τις πλατείες. Εκτός και αν έχει σκοπό να τις εγκαινιάσει, τότε θα τις εξωραίσει...

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

4 Ιουν 2010

Φρενάροντας στον ποδηλατόδρομο...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
http://www.pepla.gr info@pepla.gr
-----------------


Φρενάροντας στον ποδηλατόδρομο
Διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις για καλύτερη χρήση

Λαμία, 4.6.2010

Είμαι και εγώ από την Λαμία και από τότε που αποφάσισα να χάσω βάρος επιλέγοντας σαν άσκηση το ποδήλατο, αντιμετωπίζω τα παρακάτω προβλήματα:

- Μέσα στο ποδηλατοδρόμο υπάρχουν πεζοί κάθε ηλικίας και νοημοσύνης. Παππούδες, ζευγάρια, γονείς και παιδιά που αποφάσισαν να κάνουν την βόλτα τους ο καθένας με τον δικό του ρυθμό και το δικό του ρίσκο γιατί υπάρχει ένας δρόμος πεζών, παράλληλος στο ποδηλατοδρόμο και δυο το ίδιο ευρύχωρα άνετα πεζοδρόμια παράλληλα, δεξιά και αριστερά αυτών. Αυτός όμως που χρησιμοποιείται κυρίως για όλες τις χρήσεις είναι ο ποδηλατοδρόμος.

- Υπάρχουν επίσης και ζώα. Και άντε πες και φώναξες στον άνθρωπο να κάνει στην άκρη γιατί έχει ποδήλατο .. Στην σκυλίσια γλώσσα πώς θα το πεις; Και πώς θα καταφέρεις να περάσεις το λουρί που τους ενώνει; Γιατί δεν σημαίνει ότι επειδή έχει ζώο πως ξέρει κιόλας να το περπατήσει. Ούτε καν τα κακά τους δεν μαζεύουν (πράγμα που σημαίνει ότι δεν σέβονται καν το ζώο τους για να το πάνε βόλτα σε χώμα να κάνει την ανάγκη του, παρά μόνο κοιτάνε να πάνε τον περίπατο που θα τους χαρίσει υγεία!). Τώρα, η πιθανότητα να τα πατήσεις με την μπροστινή ρόδα και να σου έρθουνε πάνω σου είναι και αυτό μια εξέλιξη που ίσως μπορεί να συμβεί αλλά δεν θέλω καν να δω να επιβεβαιώνεται.

- Καροτσάκια με γονείς! Φοβερή περίπτωση και η πιο αξιολύπητη γιατί αποδεικνύει πλήρη άγνοια του κινδύνου. Γιατί να μην βγεις στην εθνική οδό με το καρότσι; Ίσως οι πιθανότητες να είναι λιγότερες να σε χτυπήσει τροχοφόρο. Στον ποδηλατοδρόμο Λαμίας, στον οποίο δεν τηρούνται οι προδιαγραφές, στο δεξιό μέρος όπου είναι το σινάζι δεν τολμάς να πλησιάσεις γιατί βρίσκει το πεντάλ σου όταν είναι στο χαμηλότερο σημείο. Φανταστείτε λοιπόν τι έπαθα σήμερα που βρήκα δυο φορές τους ίδιους γονείς με το διπλό σε φάρδος καροτσάκι με τα δίδυμα και προσπάθησα να το περάσω. Ίσως λόγω της κρίσης να αποφάσισαν να ξεφορτωθούν το ένα....

- Παιδάκια ηλικίας 3-10 με ποδήλατο στο ποδηλατοδρόμο και οι γονείς στον πεζόδρομο. Εδώ έχουμε μια παράξενη κατηγορία που δεν πιστεύω ότι κανείς νόμος έχει προβλέψει. Ο γονείς ασφαλείς στην μεριά τους “προσέχουν” το μικρό που μαθαίνει ποδήλατο σε ένα δρόμο όπου τα ποδήλατα ακόμα και με 10km είναι εύκολο να προκαλέσουν ζημιά -ειδικά όταν ο αναβάτης είναι ένας άνθρωπος 90 κιλά και πάνω. Έτσι έγινε σήμερα και ειλικρινά λυπήθηκα τον πιτσιρικά που αποφάσισε τελευταία στιγμή να περάσει κάθετα από τον πεζόδρομο στο ποδηλατοδρόμο με αποτέλεσμα ο ποδηλάτης κυριολεκτικά να τον ισοπεδώσει!

- Πηγαδάκια! Άλλη περίπτωση και αυτή! Ο έφηβος έχει ένα λυκόσκυλο και κάθεται αμέριμνος μέσα στο ποδηλατοδρόμο κάνοντας μόστρα το υπέροχο σκυλί του, το οποίο κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει βλέποντας ένα ποδηλάτη .Στην επιστροφή μου έχει ήδη καλέσει και τον φίλο του και τρία γκομενάκια και το πηγάδι πλέον έγινε λίμνη. Εκεί απερίσκεπτα και με ταχύτητα 20km θεώρησα ότι μπορώ να περάσω, γιατί σκέφτηκα ότι “τόσος κόσμος μέσα στην μέση κάποιος θα αφήσει τον έρωτα που εξελίσσεται για να με προσέξει”. Και θα περνούσα αν δεν φόραγε η μια, η χοντρούλα, το τσαντάκι της, που πιάστηκε στο τιμόνι και θυμήθηκα πως είναι το forword loop.

- Και τελευταίοι και καλύτεροι εμείς οι ίδιοι οι ποδηλάτες, που σε ένα δρόμο τροχοφόρων με σήμανση δυο ρευμάτων κυκλοφορίας, περνούμε από το ένα στο άλλο χωρίς να μας νοιάζει ότι ίσως κάποιος από πίσω να προσπαθεί να προσπεράσει!

Τώρα φανταστείτε ότι οι μισοί από αυτούς φοράνε ακουστικά και ακούνε μουσική, είτε είναι ψιλοκουφοί λόγω ηλικίας. Το κουδούνι του ποδηλάτου μπορεί τέλεια να είναι εφέ στην μουσική που ακούνε και όχι κάποιος που προσπαθεί να τους προειδοποιήσει για τυχόν ατύχημα.

Επίσης δεν συμφωνώ πως ο ποδηλατοδρόμος προσφέρεται μόνο για βολτίτσα και χαλάρωση. Είναι ένας δρόμος τροχοφόρων, όπου, εάν ισχύουν και τηρηθούν οι κανόνες, μπορεί να είναι και προπονητικός χώρος με αναπτυσσόμενες μεγάλες ταχύτητες. Δεν είδα σε κανένα γήπεδο να υπάρχει καμία διάκριση αθλητών που κάνουν πρωταθλητισμό με τους άλλους που απλά τρέχουν για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα τους. Ούτε νομίζω ότι υπάρχει όριο ταχύτητας εκεί αλλά ούτε και στο ποδηλατοδρόμο.

Στην τελική, εάν δεν στηρίξουμε το έργο αυτό, μέσα σε λίγα χρόνια -4-5 όχι πολλά- απλά θα μετατραπεί σε πεζόδρομο, αφού ποδηλάτες δεν θα έχει πλέον, διότι θα βαρεθούν να τσακώνονται με τους πεζούς και τα άλλα ζώα που κυκλοφορούν μέσα στο δρόμο τροχοφόρων. Τότε ούτε συντήρηση ούτε διατήρηση ενός οικολογικού -εναλλακτικού μέσου μεταφοράς θα υπάρχει και τα ποδηλατάκια μας θα σκονίζονται σε κάποια αποθήκη περιμένοντας πότε κατά τύχη θυμηθούμε να τα πάρουμε σε κανα χωριό για δήθεν ποδηλασία.

Η περιοχή της Λαμίας έχει πλέον 1-2 εμπορικά μαγαζιά που σέβονται το ποδήλατο και έχουν ανταλλακτικά και εξοπλισμό της προκοπής, μαζί με αυτά έχει και νέο κόσμο που ασχολείται αθλητικά και πολύ σοβαρά μάλιστα ώστε να έχουμε συμμετοχές και σε αγώνες εκτός πόλης. Ίσως κάποια στιγμή να διοργανωθεί και στην πόλη μας ένας τέτοιος αγώνας γιατί έχουμε από τις καλύτερες καταβάσεις λόγω της μορφολογίας της περιοχής. Γιατί λοιπόν να μην είναι και χώρος προπόνησης εφόσον υπάρχει και εφόσον η περισσότερη χρήση του γίνεται από αυτά τα παιδιά; Εάν έχουμε κάποιον που μπορεί να γίνει πρωταθλητής να του κόψουμε τα φτερά;

Αυτά προς το παρόν και επιφυλάσσομαι, γιατί περιμένω την κέφαλο-κάμερα να καταγράψω αυτά τα 2-3 χιλιόμετρα σε βίντεο (μιλώ πάντα για το κομμάτι που υπάρχει το πρόβλημα).Μήπως τότε φιλοτιμηθεί κάποιο κανάλι να το προβάλει ώστε να μην θρηνήσουμε και θύματα στο τέλος. Ακόμα και ένα συντριπτικό κάταγμα μπορεί να αλλάξει εντελώς την ζωή κάποιου!

Ευχαριστώ όποιον μπορέσει να διαβάσει όλο αυτό το κείμενο και να καταλάβει ακριβώς τι εννοώ. Ελπίζω δε να το διαβάσουν και αυτοί που πρέπει, πριν τα εγκαίνια τις Κυριακής!

Σουλόπουλος Ηρωδίων
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...