6 Ιαν 2008

Ο αντίλογος στον χριστουγεννιάτικο φωτισμό.
Είναι υπερβολή ή όχι;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πέρασαν. Θα φανεί ίσως ακραίο αν πούμε, ότι την επόμενη φορά θα πρέπει πολύ να σκεφθούμε από πότε, αν θα ανάψουμε και πόσα λαμπιόνια στις κολώνες και στα δέντρα της πόλης, ακόμα και στα σπίτια.

Χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια, φωτεινές φιγούρες, καμπάνες, αστέρια, αγγελάκια, γιρλάντες σε πρωτότυπα σχήματα, βιτρίνες ολοφώτεινες και μαζί μ’ αυτά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κάθε μικρό ή μεγάλο σπιτικό. Όλα αυτά από την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα του Γενάρη. Πολλοί θα πουν, αυτό γίνεται σ’ όλον τον κόσμο, καθώς οι άνθρωποι θέλουν να αισθανθούν το διαφορετικό των ημερών.

Να όμως που υπάρχει ο αντίλογος. Ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός έγινε πια υπερβολή. Ξεπέρασε τα όρια μιας κλασικής γιορταστικής ατμόσφαιρας. Οι έμποροι και τα ΜΜΕ κατασκευάζουν κόσμους φωτεινούς, προκειμένου να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό δηλώνοντας απλώς πιστοί στις παραδόσεις. Η ΔΕΗ «τρίβει τα χέρια της». Οι μεγάλοι «ρίχνουν το μπαλάκι» στα παιδιά, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν την ανάγκη όλου αυτού του σκηνικού. Αν ποτέ τα ρωτούσαμε σοβαρά, θα απαντούσαν ότι αυτές είναι επινοήσεις των μεγάλων και όχι δικές τους. Υποχωρώντας στις πιέσεις του σπάταλου καταναλωτικού μοντέλου της σημερινής κοινωνίας αυτές τις μέρες γινόμαστε όλοι υπεύθυνοι για την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, τη φωτορύπανση και την αύξηση της ποσότητας των συσκευασιών, που καταλήγουν στις χωματερές.

Αυτά όλα σε μια εποχή που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την φωτορύπανση, που η παραγωγή ενέργειας έγινε προβληματική και που τα σκουπίδια δεν χωράνε πια κάτω από το χαλί. Για να απαλλαχθούμε από το λιγνίτη και το πετρέλαιο, πέρα από τις εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, πρέπει να προσανατολιστούμε στην μείωση της κατανάλωσης, να διαπαιδαγωγήσουμε τους νέους και να διαμορφώσουμε συνειδήσεις υπεύθυνων καταναλωτών. Για να απαλλαχθούμε από τους σκουπιδότοπους πρέπει, εκτός από την ανακύκλωση, να μειώσουμε και την παραγωγή σκουπιδιών. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: