Το παρακάτω κείμενο είναι από το ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ
Τι είχε ψηφίσει ως Δημοτική παράταξη
Στα σχόλια του πρώην δημοτικού συμβούλου Στ. Σταμέλλου για τα κακώς κείμενα στην πόλη της Λαμίας, απαντά το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαμιέων
Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
«Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας “Λαμιακός Τύπος” αριθ. Φύλ.: 19010/11-1-08 σελ.: 6 με τίτλο “Για ότι χάθηκε και για ότι χαθεί έχουμε ευθύνη” που υπογράφει ο κ Στ. Σταμέλλος, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι, ο κ Στ. Σταμέλλος βέβαια, δεν ελέγχεται, ούτε απολογείται σε κανένα και έχει την ευχέρεια να γράφει ότι θέλει.
Όμως, καλό είναι να μην ξεχνά ότι υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος και να θυμηθεί, ποια ήταν η πολιτική της Δημοτικής Παράταξης στην οποία κάποτε συμμετείχε ως Δημοτικός Σύμβουλος για την αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς. Δηλαδή, ήταν να διατηρηθεί ή να ανακατασκευαστεί μαζί με τα γειτονικά κτήρια.
Και καλό είναι να θυμηθεί ότι, επί των ημερών της παρούσας Δημοτικής Αρχής, κανένα διατηρητέο δεν κατεδαφίστηκε, αντίθετα, ας θυμηθεί την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την διάσωση του κτηρίου του “Παλαιού Ωδείου” στην συμβολή Μακροπούλου και Σκληβανιώτη.
Ας θυμηθεί επίσης και τι είχε ψηφίσει ως Δημοτική Παράταξη όταν είχε την εξουσία, για την αξιοποίηση των “Μύλων Μουζέλη” και ας πληροφορηθεί ότι, για την Παλαιά Δεξαμενή, ο Δήμος Λαμιέων, έχει εκπονήσει μελέτη ανάδειξη της. Ας περπατήσει τέλος σε όλους τους πεζοδρόμους οι οποίοι αναδεικνύουν την πόλη και τα μνημεία της.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι τέλεια και ιδανικά, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε εκφράσεις βαρύγδουπες, προσβλητικές και κενές περιεχομένου.
Διότι μικρός, είναι εκείνος που κάνει κριτική με ταπεινά ελατήρια και πάντως όχι αντικειμενικά»
Αυτή είναι η αντίληψή σας, κύριε δήμαρχε
για τον δημόσιο διάλογο και την γόνιμη κριτική
Κάπως καθυστερημένα ήρθε στα χέρια μας η απάντηση του Δημάρχου κ Κοτρωνιά στο κείμενό μας, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο “Για ό,τι χάθηκε και για ό,τι χαθεί έχουμε ευθύνη” και που αφορούσε στα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού της πόλης της Λαμίας. Θεωρώ κατ’ αρχήν θετικό το γεγονός ότι ο κ Δήμαρχος είχε την ευαισθησία να απαντήσει στο δημοσίευμα.
Ο καθένας μας ελέγχεται και απολογείται καθημερινά για τις πράξεις του στην κοινωνία, της οποίας όλοι είμαστε μέλη, και βέβαια όπου είναι εκλεγμένος. Ο ίδιος θέλησε να είναι δήμαρχος της πόλης και λογικό είναι να δέχεται την ανάλογη κριτική. Δεν κάνει χάρη σε κανέναν, ούτε του επέβαλε κανείς αυτό το ρόλο. Προσωπικά ποτέ δεν είχα ρόλο ευθύνης στη διοίκηση του δήμου. Πιθανόν ο κ Κοτρωνιάς να αναφέρεται πριν από 17 χρόνια, στην περίοδο 1991-1994, κατά την οποία είχα εκλεγεί με την παράταξη του ενιαίου τότε Συνασπισμού, που συνεργάστηκε εκλογικά με τον κ Παπαδήμα. Ήμουνα στην αντιπολίτευση, στην ουσία ως ανεξάρτητος, και επικαλούμαι και τη δική του μνήμη.
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα: Η Δημοτική Αγορά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2001 ήταν χαρακτηρισμένη ως κτίριο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, όπως άλλωστε όλες οι αντίστοιχες δημοτικές αγορές. Ας θυμηθεί λοιπόν ο κ Δήμαρχος ότι μετά από προσφυγή της Δημοτικής Αρχής στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκδόθηκε απόφαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2001, μη χαρακτηρισμού της “ως κτίριο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία”
Η εκπόνηση μελέτης για την Παλιά Δεξαμενή δεν μας λέει τίποτα και δεν τον απαλλάσσει από την κριτική για την εγκατάλειψή της. Μελέτες πιθανόν να έχει πολλές και για το Περιαστικό Δάσος και για τον Λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ, για το αστικό πράσινο και τους ελεύθερους χώρους, για τον Ξηριά και τα λατομεία, για το κυκλοφοριακό και τους ποδηλατόδρομους, ίσως και για πολλά άλλα. Αλλά δεν έχει γίνει κάτι, κι εμείς μετράμε το αποτέλεσμα. Ας θυμηθεί ότι διοικεί τον δήμο περίπου μια δεκαετία και ο χρόνος κυλάει σε βάρος της πόλης. Μια δεκαετία είναι κάτι περισσότερο από το 1/8 του προσδόκιμου της ηλικίας μας… Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους Μύλους Μουζέλη.
Αλλά ταπεινά ελατήρια έχει αυτός που όχι μόνο δεν αναπτύσσει το δημόσιο διάλογο και την ενημέρωση των πολιτών, όχι μόνο δεν λειτουργεί τα θεσμικά όργανα του δήμου(λαικές συνελεύσεις, συνοικιακά συμβούλια, επιτροπές κλπ), αλλά με τρόπο, τουλάχιστον άδικο, αποδίδει ταπεινά ελατήρια στους ενεργούς πολίτες, που τολμούν έστω να κάνουν κριτική. Αυτή είναι η αντίληψή σας κύριε δήμαρχε για τον δημόσιο διάλογο και την γόνιμη κριτική. Σε ποιους; Σ΄αυτούς που χρόνια τώρα σας έχουν κάνει δεκάδες προτάσεις, παρατηρήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις, τις οποίες κατά καιρούς αναγνωρίσατε …και αγνοήσατε βεβαίως.
Είναι σαφές πως έχουμε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και πολιτική αντίληψη από σας κύριε δήμαρχε. Έχουμε άλλη εκτίμηση για το συμφέρον του πολίτη, για την πόλη, για την ιστορία αυτής της πόλης. Με ταπεινά, κύριε δήμαρχε, ελατήρια ορμώμενος και πάλι, σας λέω ότι προπαντός θεωρούμε θέματα προτεραιότητας και μεγάλο κέρδος για τη Λαμία τους ελεύθερους χώρους, την προστασία του περιαστικού δάσους, την προστασία και την βιώσιμη διαχείριση του Ξηριά, την απομάκρυνση των λατομείων και την αποκατάσταση των λατομικών χώρων, τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Υ. και τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και την μη ρύπανση του Σπερχειού, την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, την ηχορύπανση, τις παιδικές χαρές, τα ελεύθερα μεγάλα πεζοδρόμια, τις ήπιες χρήσεις γης, για τα οποία δυστυχώς δεν έχετε κάνει τίποτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου