Ας δούμε τα δεδομένα:
1. Καλλικράτης. Νέο τοπίο στην Αυτοδιοίκηση. Με λίγα λόγια, οικονομίες κλίμακας και ορθολογισμός, αλλά και ισχυρή μείωση της άμεσης δημοκρατίας. Μεγαλώνει η απόσταση του πολίτη από τα τοπικά κέντρα εξουσίας. Ανακαλύπτουμε όμως, θέλοντας και μη, αυτά που μας ενώνουν με τους γείτονες.
Ούτε σωτηρία λοιπόν, ούτε καταστροφή!. Aρα τι κάνουμε; Μένουμε κλεισμένοι πεισματικά στο καβούκι μας επειδή δε μας ρώτησαν; -μήπως και πότε μας ρώτησαν… Ή δίνουμε τη μάχη στις νέες συνθήκες, προσπαθώντας να αναπτύξουμε ισχυρό Αυτοδιοικητικό Κίνημα και να ασκήσουμε τη δυναμική του στις καινούριες δομές; Προτιμήσαμε το δεύτερο. Τα αντιπροσωπευτικά όργανα, κεντρικά ή τοπικά, γρήγορα γίνονται γραφειοκρατικά αν δεν υπάρξει κίνημα, αν δεν υπάρξουν ενεργοί πολίτες. Αυτό ίσχυε και παλιότερα που δεν υπήρχε Καλλικράτης. Η εμπειρία είναι διαχρονική και επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση. Π.χ τα Συνοικιακά Συμβούλια ποτέ δεν λειτούργησαν ουσιαστικά, αν και προβλέπονταν από το νόμο. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις υπήρξαν εκεί που ο κόσμος ήταν πιο «κινηματικός», απαιτητικός και ψαγμένος.
Συμμετέχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ενεργοί πολίτες με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας και διεκδικούμε «στα ίσα» τη θέση που μας αξίζει στο νέο Καλλικρατικό Δήμο! Σε κάθε περίπτωση έχουμε το νου μας να τους γίνουμε «τσιμπούρι» μετά από αυτές. Και θέλουμε την ψήφο των Λαμιωτών, γιατί είναι σίγουρο ότι χρειάζονται πολλά «τσιμπούρια»!
2. Οικονομική κρίση. «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά». Φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν, αλλά και όσοι τους στήριξαν ή δεν αντιστάθηκαν στην εικονική πραγματικότητα. Υπάρχει μια διάχυση ευθυνών στον πολιτικό κόσμο και κατά συνέπεια σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που ευνοήθηκαν δια της πλαγίας οδού. Όχι όμως ισοπεδωτική λογική, που λέει «τι να κάνουμε όλοι φταίμε». Αυτοί που είχαν το μαχαίρι και το πεπόνι πρέπει να τιμωρηθούν. Τελεία.
Ωραία, τους τιμωρήσαμε! Αυτό όμως δε λύνει σήμερα το πρόβλημα της επιβίωσης, τόσο της χώρας όσο και των νέων Δήμων. Πρέπει να ψάξουμε για ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις ανασυντάσσοντας παράλληλα το τελματωμένο παραγωγικό δυναμικό, αλλά και τον αραχτό δημόσιο τομέα. Να δούμε την κρίση και ως ευκαιρία. Να βγάλουμε θετική ενέργεια. Όσοι συμφωνούν με αυτή την άποψη και συγχρόνως διαθέτουν μια βιώσιμη πολιτική για τις τοπικές κοινωνίες, ανασταίνοντας παράλληλα την ξεθωριασμένη συμμετοχή, έχουν καθήκον να πορευτούν μαζί. Αυτή είναι μια καλή «πρόσκληση» για να βάλουμε μαζί τους ενεργούς πολίτες ενός τόπου. Κι όχι το αν «αποτάσσουν το Μνημόνιο». Σάμπως είναι και κανένας που δεν το αποτάσσει;
3. Τι «παίζεται» σ' αυτές τις εκλογές; Πολλά. Ποιο είναι το κυρίαρχο; Αυτό που ... ταιριάζει στον καθένα; Τα κόμματα βλέπουν τις δημοτικές εκλογές ως καταγραφή δυνάμεων και αξιοποίηση του αποτελέσματος στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δευτερευόντως ασχολούνται με τα τοπικά προβλήματα. Το έχουμε δει πολλές φορές το έργο.
Υπάρχει και άλλη άποψη; Σαφώς: Ανάδειξη του κινηματικού ρόλου της αυτοδιοίκησης ως γνήσιου συμμετοχικού θεσμού. Ευρύτερες συνεργασίες πολιτών με στόχο σύγχρονους βιώσιμους δήμους, που δίνουν έμφαση στην ποιότητα ζωής και την κοινωνική αλληλεγγύη και έχουν ως σημαία τους τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και την αξιοκρατία.
Είναι «απολίτικο» αυτό; Κάθε άλλο. Έχει άμεση σχέση με την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στον τομέα της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της παραγωγής, της απασχόλησης και της κατανάλωσης και απαντά με προτάσεις για το σήμερα. Ας δώσουμε λοιπόν στις εκλογές το πραγματικό τους νόημα αφήνοντας στην άκρη τα κούφια και μονότονα συνθήματα.
4. Τι «παίζεται» στο Δήμο Λαμίας; Το ίδιο έργο. Το κόμμα δίνει το χρίσμα στον υποψήφιο δήμαρχο μέσα από τις ίδιες διαδρομές και οι υποψήφιοι σύμβουλοι διαγκωνίζονται σε μια ψηφοθηρική διαδικασία άνευ όρων και ορίων. Ως προς την ουσία, τα προγράμματα και οι απόψεις των συνδυασμών παραμένουν περίπου στα ίδια εδώ και 20 χρόνια. Τι περιμένουμε να αλλάξει …
Η πολιτική που ακολούθησε η Διοίκηση του Δήμου Λαμίας απέχει πολύ από το όραμα για μια ανθρώπινη, βιώσιμη πόλη. Δε μηδενίζουμε πλήρως τη δουλειά που έγινε στο Δήμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μακριά από μας οι λογικές της πλήρους απαξίωσης και της καταστροφολογίας. Όμως δεν πάει άλλο! Όχι άλλες χαμένες τετραετίες!! Όχι άλλες τετραετίες χωρίς όραμα!!!
Τα νέα δεδομένα, πρωτόγνωρα εν πολλοίς (Καλλικράτης, κρίση), παράγουν και νέες προσεγγίσεις. Στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών συζητάμε από τον περασμένο Δεκέμβρη ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην νέα πραγματικότητα. Καταλήξαμε λοιπόν μέσα από ανοιχτές διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και ιδρύσαμε την Κίνηση και αποφασίσαμε μετά από πολύ σκέψη να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αρμόζει σ' αυτές τις εκλογές με επικεφαλής τον Παναγιώτη Στασινό.
Στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών συμμετέχουν πολίτες ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα. Πολίτες που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοχεύουν συνειδητά στη δημιουργική πολυφωνική σύνθεση απόψεων και ιδεών. Πολίτες με ανιδιοτέλεια και με ευαισθησίες στα θέματα του περιβάλλοντος, της καθημερινής ζωής, στα θέματα των νέων, της παιδείας, του πολιτισμού. Πολίτες, που μέσα από μια ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς λειτουργία και με σεβασμό στην διαφορετική προσέγγιση, θα επιδιώξουν τη μόνιμη και διαρκή παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα της πόλης
Στις εκλογές και στο ψηφοδέλτιο μαζί μας είναι και αρκετοί άλλοι, που μας ένωσε η αγωνία για προκοπή αυτού του τόπου. Μόνη «προϋπόθεση» η Ιδρυτική Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών. Ο καθένας μας τελικά κρίνεται από την κοινωνία και τον κόσμο. Και για τα θετικά και για τα αρνητικά. Ο μόνος που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που μένει στο .. όστρακό του.
Ψηφίστε μας!!
Λαμία, 9.10.2010
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου