8 Ιουλ 2009

Αλήθεια το πρόγραμμα ευρυζωνικού δικτύου στη Λαμία
τί χρονικό ορίζοντα έχει;


Σταματούν το WiFi στην πλατεία Συντάγματος

από το tvxs.gr

To WiFi της πλατείας Συντάγματος είναι το πιο επιτυχημένο hot spot σημείο ασύρματου Internet στην Αθήνα και η βιτρίνα της ψηφιακής Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες. Στα τρία χρόνια που λειτουργεί έχουν πραγματοποιηθεί πάνω απο 210,000 συνδέσεις. Αλλά η κυβέρνηση το καταργεί και ο Δήμαρχος σιωπά.

Το θέμα ανακίνησε ο blogger Στάθης Χαϊκάλης Νέο παράθυρο καταλήγοντας:

Στους επόμενους μήνες, θα «σιγήσουν» αρκετά έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς οι περικοπές του κόστους της κρατικής μηχανής, αλλά και οι σχεδιασμοί ενόψει των επομένων εκλογών, θα επιβάλλουν να αναζητηθεί η ικανοποίηση αιτημάτων διαφόρων παραγόντων, κάτι που δεν ευνοεί την υποστήριξη υφισταμένων υπηρεσιών…

Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα σταματά επειδή τελειώνουν τα κονδύλια από τα ευρωπαικά προγράμματα για την "Κοινωνία της πληροφορίας". Κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με το γεγονός ότι η ψηφιακή εικόνα της Αθήνας θα πρέπει να διατηρηθεί και μετά το τέλος των κονδυλίων. Αλλωστε το πνεύμα με το οποίο ξεκίνησε το πρόγραμμα "Κοινωνία της πληροφορίας" ήταν, πέρα από την εξοικείωση των πολιτών, να βάλει τα θεμέλια μιας ευρυζωνικότητας που(θα έπρεπε να) αποτελεί το μέλλον της χώρας.

Τα αντίστοιχα σημεία free WiFi πληθαίνουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι σε λίγα χρόνια η επικοινωνία των ανθρώπων θα στηρίζεται σε ένα παράμοιο ανοιχτό σε όλους και ευρυζωνικό δίκτυο.

Στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, επικοινώνησαν με τον κ.Χαικάλη. Στην απάντηση τους επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του,γράφοντας μεταξύ των άλλων:

«1. Με ενδιαφέρον και έκπληξη διαβάσαμε το σχετικό σου άρθρο αναφορικά με το WiFi της πλατείας Συντάγματος.

2. Για την αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας σε ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

a. Το WiFi της πλατείας Συντάγματος, εγκαινιάσθηκε στις 19/06/2006 από τον τ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ως μια πρωτοβουλία της Ψηφιακής Στρατηγικής. Το WiFi δεν δημιουργήθηκε εν κενώ ή αυτόματα, αλλά κατόπιν σχεδιασμού και χρηματοδότησης που εξασφάλισε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού. Επισυνάπτονται προς πληροφόρηση τα δελτία τύπου εκείνης της ημέρας.

b. Τόσο στα εγκαίνια του Athens WiFi, όσο και μετέπειτα στα εγκαίνια των νέων σημείων στο Θησείο και την πλατεία Κοτζιά (επισυνάπτονται επίσης σχετικές ομιλίες Υπουργού) ανακοινώθηκε σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για δράσεις εξοικείωσης των πολιτών με την ευρυζωνικότητα, που έχουν ορίζοντα λειτουργίας το τέλος του 2008. Οι σχετικές αναφορές βρίσκονται στα συνημμένα.

c. Έκτοτε η λειτουργία των σημείων αυτών παρατάθηκε για ακόμη ένα χρόνο έως το τέλος του 2009, με επιπλέον χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής. Ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας τους δεν εξαρτάται από τις βουλές “στελεχών” της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού όπως λαθεμένα αναφέρει το άρθρο, αλλά από τον αρχικό σχεδιασμό της δράσης εξοικείωσης, καθώς και τις διαχειριστικές πτυχές του Προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” το οποίο ολοκληρώνεται επιτυχώς στο τέλος του 2009.

Και μία απορία του Tvxs: o πολυπράγμων δήμαρχος μόνο δένδρα ξέρει να κόβει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: