21 Σεπ 2009

ΞΗΡΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ: Καιρός να σταματήσει η αδιαφορία…

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας
Πλούτωνος 1 35100 Λαμία
2231021007 6977261256
oikologoi-prasinoi-fthiotidas@gmail.com

ΞΗΡΙΑΣ ΛΑΜΙΑΣ: Καιρός να σταματήσει η αδιαφορία…

Βασικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας, που θα γίνει την Τετάρτη 23/09, είναι η “Έγκριση μελέτης οριοθέτησης ρέματος Ξηριά στη θέση του κόμβου Ξηριώτισσας στη Λαμία”. Απ' ότι φαίνεται, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα ασχοληθεί συνολικά με την οριοθέτηση της κοίτης του χειμάρρου, παρά μόνο με την οριοθέτηση του Ξηριά στη θέση του κόμβου Ξηριώτισσας. Κι αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθεί το έργο “βελτίωση της υφισταμένης οδού Λαμίας – Στυλίδας, από κόμβο Ξηριώτισσας έως διασταύρωση οδού Εργατικών Κατοικιών Νέας Μαγνησιάς” (θέμα 4ο της Ημερήσιας Διάταξης).

Με αφορμή την επερχόμενη συζήτηση έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: O χείμαρρος Ξηριάς Λαμίας αποτελεί κυριολεκτικά τμήμα του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης και ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει πολύ. Έχουν ασχοληθεί από επίσημοι μελετητές και μηχανικοί, μέχρι τοπογράφοι και υδραυλικοί, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και περιβαλλοντικές ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας μέχρι και η δικαιοσύνη. Καταγγελίες έφθασαν στις δικαστικές αίθουσες, συζητήσεις έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας και στις αρμόδιες επιτροπές της Νομαρχίας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο χρηματοδότησε μελέτη. Μελέτες έγιναν στο παρελθόν είτε κατ’ εντολή του Υπουργείου Οικονομικών είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ. Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε και παλαιότερα η μελέτη εκτροπής της κοίτης του στο νότιο μέρος, στην περιοχή της Ροδίτσας.

Τι είναι τελικά ο Ξηριάς; Ένας “φτωχός συγγενής”, εστία μόλυνσης και μόνιμη απειλή, ή ένα φυσικό οικοσύστημα, ανεκτίμητο δώρο της φύσης για την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας; Ένα θέμα για τριβές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ενεργούς πολίτες και στην πολιτεία, ή μια πηγή πλούτου κι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, στην περίπτωση που υπάρξουν σωστές επιλογές και πολιτικές;

Εμείς ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ξέρουμε ότι υπάρχει κακοδιαχείριση του χειμάρρου και ξέρουμε τις ευθύνες που έχουν η πολιτεία και οι τοπικοί παράγοντες, που χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει ουσιαστικά τίποτα για την προστασία και την ανάδειξη του Ξηριά. Να θυμίσουμε ότι την ευθύνη για την οριοθέτηση και την προστασία του χειμάρρου έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και ο Δήμος, ο “ιδιοκτήτης” και νοικοκύρης. Δεν έχουν κάνει τίποτα, γιατί είναι “καυτή πατάτα” και προφανώς τους φέρνει σε σύγκρουση με πολλούς ψηφοφόρους τους.

Λέμε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις που θα σταματήσουν την ασυδοσία και θα καταστήσουν τον Ξηριά από “φτωχό συγγενή” της πόλης σε ένα πραγματικό και πλούσιο βιότοπο, με ανεκτίμητη προσφορά στο κλίμα της Λαμίας και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, και ιδιαίτερα στους έχοντες τη δύναμη της εξουσίας, ότι η όποια καθυστέρηση είναι πλέον απειλητική. Να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι η αδιαφορία και η προχειρότητά τους ευθύνεται για τη σταδιακή υποβάθμιση ενός ακόμα φυσικού πλούτου και ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν!

Διαβάζαμε πριν από καιρό στις εφημερίδες τη δήλωση του προέδρου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ότι, από τα 3,5 εκατομμύρια στρέμματα που διαχειρίζεται η ΚΕΔ πανελλαδικά, μόνο τα 2,6% είναι μισθωμένα, ενώ το 50% είναι καταπατημένα ή αγνοείται η τύχη τους (δηλαδή μάλλον καταπατημένα). Η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔ, κατά τη γνώμη μας, εκφράζει απόλυτα την εικόνα που έχουμε για τον Ξηριά.

Ως Πολιτική Κίνηση Λαμίας των Οικολόγων Πράσινων προτείνουμε:

- Την άμεση οριοθέτηση της κοίτης και της πλημμυρικής ζώνης του Ξηριά,
- την απομάκρυνση των καταπατητών, των εστιών μόλυνσης και των σκουπιδιών,
- την μετεγκατάσταση του καταυλισμού των τσιγγάνων, με την παράλληλη εξασφάλιση κατάλληλου χώρου,
- τη μελέτη για τη δημιουργία βοτανικού κήπου,
- τη μελέτη για την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης και μικροφραγμάτων συγκράτησης των φερτών υλών,
- τη μελέτη για την ανάδειξη και την προστασία της ιστορικής Παλιάς Δεξαμενής της Λαμίας, με δημιουργία κατάλληλου χώρου υποδοχής επισκεπτών και τη δημιουργία ειδικού “Πάρκου Ιστορίας του Νερού”,
- τη μελέτη για την κατασκευή μονοπατιών για πεζοπορία, με την ταυτόχρονη ανάδειξη των παλαιών μονοπατιών και των νερόμυλων.
- το πάγωμα των οικοδομικών αδειών στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του χειμάρρου.

Ακόμα προτείνουμε την εκπόνηση ενός Ειδικού Σχεδίου για τον Ξηριά και τη σύσταση ενός άτυπου Φορέα Διαχείρισης, υπεύθυνου για την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου, με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου.

Λαμία, 21.9.2009


* διαβάστε εδώ ένα τμήμα του ΒΙΒΛΙΟΥ του ΞΗΡΙΑ εδώ http://xirias-lamias.blogspot.com

-----------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 2231021007 6977261256

Δεν υπάρχουν σχόλια: