8 Μαρ 2010

Γκρεμίστε!!

του Πάνου Σκουρολιάκου

Στην άγρια ομοιομορφία που η «πρόοδος» επιβάλει, οι πόλεις προσπαθούν να διασώσουν εκείνα τα στοιχεία που τις κάνει «ιδιαίτερες». Που τις κάνει να ξεχωρίζουν και να θυμίζουν κάτι από το παρελθόν τους. Που να αποτυπώνει την πορεία τους στον χρόνο.

Όταν χτίστηκαν κάποτε οι πρώτες πολυκατοικίες στην Αθήνα, φαντάζομαι πως οι κάτοικοι της πόλης θα προτιμούσαν τις μικρότερες νεοκλασικές οικοδομές. Τώρα όλοι ευχόμαστε να διατηρηθούν αυτές οι όμορφες πολυκατοικίες με την πατίνα του χρόνου και το καλό γούστο, και να μην αντικατασταθούν από τα ατσάλινα εκτρώματα που η σύγχρονη αγορά των κατασκευαστών και επιχειρηματιών έχουν ανάγκη [...]

Ταξιδεύουμε σε πολλές πόλεις, εντός και εκτός συνόρων. Σε πολλές απ’ αυτές, υπήρχε η ευαισθησία να διασωθούν γωνιές που αποτυπώνεται η ιστορία τους, παρέχοντας ταυτόχρονα και ανάσα ζωής, τόπο συνεύρεσης και ζωντανό κύτταρο δημιουργίας, με πολιτιστικές δράσεις, και άλλες θετικές ενέργειες που κάνουν τη ζωή των κατοίκων τους πιο όμορφη.

Ποιος δεν θαυμάζει το κομμάτι της παλιάς πόλης της Ξάνθης με τις περίφημες γιορτές της. Ή ακόμα τα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, τα Ταμπάκικα στα Τρίκαλα, και το Γκάζι της Αθήνας;

Στη Λαμία η παρούσα Δημοτική Αρχή αποφάσισε το γκρέμισμα της Δημοτικής Αγοράς της πόλης. Οι κάτοικοι της Λαμίας ξέρουν καλύτερα από εμένα τι σημαίνει για την πόλη αυτός ο ταπεινός πνεύμονας ανάσας ανάμεσα στα τσιμεντένια κτίρια. Φαντάζονται, είμαι σίγουρος πως θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε έναν χώρο όπου θα μπορούν να βρίσκονται για να διασκεδάσουν, να απολαύσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, να υπάρχουν επί τέλους σε συνθήκες και μεγέθη ανθρώπινα.

Όχι. Αντ’ αυτού, η Δημοτική αρχή τους επιφυλάσσει τσιμέντα, γυαλιά και καρφιά, με το άλλοθι του πάρκινγκ! Γιατί πρέπει να φτάσεις μέχρι την Πλατεία Λαού να παρκάρεις. Γιατί η Λαμία φαίνεται πως είναι ένα απομακρυσμένο χωριουδάκι που καβάλα πας στην εκκλησιά, κι άνετα παρκάρεις και στην πλατέα, και στην εκκλησία και στο κοινοτικό κατάστημα μπροστά!

Δε μας εκπλήσσει η πολιτεία της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Δεν είναι μοναδική η περίπτωση που παραλαμβάνει κάτι καλό, στην περίπτωσή μας κάτι που μπορεί να αναδείξει περαιτέρω, και το καταστρέφει, γιατί έτσι θέλει. Αισθάνεται το Άλφα και το Ωμέγα της πόλης που μια χαρά βολεύει τα πάντα, γιατί… έχει τον τρόπο της. Είναι πολλά εκείνα που γκρεμίζει. Ας μείνουμε όμως στο θέμα της Δημοτικής αγοράς.

Δεν πιστεύω πώς οι Λαμιείς αναθέτουν σε κάποιον να διευθετήσει τα του οίκου τους για να βλέπουν όλα όσα γίνονται αυτόν τον τελευταίο καιρό, σε πολλά πολλά επίπεδα.

Αγαπητοί φίλοι, η Δημοτική Αγορά της πόλης πρέπει να ΔΙΑΣΩΘΕΙ και να ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ! Πολλοί είμαι σίγουρος θα αγωνισθούν γι΄ αυτό.

Και μην ξεχνάτε, οι αλαζόνες, είναι συνήθως δειλοί, που κρύβονται πίσω από πλατειά χαμόγελα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: