23 Ιουν 2010

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας
για τον καθαρισμό των οικοπέδων


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
http://www.pepla.gr info@pepla.gr

-----------------


Οι πυρκαγιές δεν αστειεύονται. Εμείς;
Καθαρισμός οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων από τα χόρτα

Λαμία, 18.6.2010

Πολλά οικόπεδα στην πόλη μας που είναι μέσα στους οικισμούς, παρουσιάζουν αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη εικόνα, εγκυμονώντας κίνδυνο για πιθανή πυρκαγιά και, στην περίπτωση της καύσης των ελαστικών και των σκουπιδιών, έκλυσης τοξικών διοξινών με άμεση δυσμενή επίπτωση στην υγεία των κατοίκων.

Και όμως, η νομοθεσία ορίζει σαφώς πως πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα καθαρισμού των ξερών χόρτων και των απορριμμάτων (υπ΄ αριθμόν 4 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 724 τ.Β΄/1987), ενώ ο Δήμος σε περίπτωση μη καθαρισμού οικοπέδων, αγροτεμαχίων κλπ. από τον ιδιοκτήτη, έχει υποχρέωση να προβεί στον καθαρισμό και να χρεώσει αναλόγως τον παρανομούντα ιδιώτη. Ακόμα μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα μέσα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Βέβαια στην πόλη μας τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνονται όπως βλέπετε από ένα μόνο μικρό δείγμα φωτογραφιών.

Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και η πρώτη πυρκαγιά από ξερά χόρτα ήδη εκδηλώθηκε, την Τρίτη 15/6/2010 στην περιοχή του Σανατορίου, ευτυχώς χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση μετά την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και των περιοίκων, αποτελώντας σημάδι για όσα πιθανώς θα συμβούν κατά την διάρκεια των αναμενόμενων, για φέτος, πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για ενεργοποίηση των ιδιοκτητών των οικοπέδων, της Πυροσβεστικής και της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να αναλάβουν όλοι μαζί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των δημοτών ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.


Παναγιώτης Στασινός
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: