4 Σεπ 2016

Μια πρόταση για υπαίθρια Πάρκα Γυμναστικής στη Λαμία


 Άσκηση για σωματική και ψυχική υγεία και πρόληψη
Μια πρόταση για υπαίθρια Πάρκα Γυμναστικής στη Λαμία

Του Στέφανου Σταμέλλου

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η υγεία μας εξαρτάται κατά 50% από τη συμπεριφορά μας, κατά 20% από το περιβάλλον, κατά 20% από την κληρονομικότητα και μόνο κατά 10% από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.  Πολλά δε από τα νοσήματα μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό αλλάζοντας κάποιες καθημερινές συνήθειες που τα προκαλούν, κυρίως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, το στρες, την έλλειψη φυσικής άσκησης και προβαίνοντας στην έγκαιρη διάγνωσή τους με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.
Κοινή είναι η διαπίστωση πως η κρίση, πέραν των άλλων, επηρεάζει άμεσα την υγεία των πολιτών. Η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης είναι ένα από τα βασικά αρνητικά αποτελέσματα. Οι δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις για τους ασθενείς και η κατάσταση της δημόσιας υγείας στη χώρα, μας υποχρεώνει να αναζητούμε λύσεις και να συζητούμε για την πρόληψη, με στόχο τη μείωση των συνεπειών. Η δε πρόληψη, σε συνδυασμό με την πρωτοβάθμια φροντίδα και την έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα για το επίπεδο υγείας των κατοίκων, κυρίως των πόλεων.

Το ερώτημα που προκύπτει από τη συζήτηση είναι: ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και πώς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά. Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την αυτοδιοικητική μέριμνα για την προαγωγή και την πρόληψη υγείας των δημοτών είναι το πράσινο στις πόλεις και τα πάρκα, η καθαρή ατμόσφαιρα,  τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, η ηχορύπανση, η ψυχαγωγία και η αναψυχή, η άσκηση, η άθληση και ο μαζικός αθλητισμός. Ο ίδιος όμως ο «δημοτικός αθλητισμός» τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται θύμα της φιλελεύθερης επικρατούσας αντίληψης, στη λογική πως η ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών δημιουργώντας όλο και περισσότερες αθλητικές «επιχειρήσεις» αθλητικές επιχειρήσεις κρατικοδίαιτες και δημοτικοδίαιτες, δεξαμενές ψήφων των δημοτικών αρχών.

Μια πρόταση, που νομίζουμε ότι έχει ελάχιστο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, είναι τα ανοιχτά υπαίθρια Πάρκα Γυμναστικής, μια πρακτική που εφαρμόζεται πολύ στις ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και σε πολλούς δήμους της χώρας μας. Θα μπορούσε κάλλιστα στη Λαμία, με σχετικά μικρό κόστος να εγκατασταθούν τουλάχιστον τέσσερα τέτοια, για να μπορούν οι συμπολίτες μας όλων των ηλικιών, όσοι από αυτούς δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν στα γυμναστήρια, να γυμνάζονται σε όργανα.

Τα υπαίθρια αυτά γυμναστήρια τα συναντά κανείς σε πάρκα και πλατείες δήμων, αλλά και στις παρυφές των πόλεων. Αποτελούνται από όργανα γυμναστικής παρεμφερή με αυτά που θα έβρισκε κανείς σε ένα συμβατικό γυμναστήριο. Η χρήση τους είναι απολύτως ασφαλής για άτομα άνω των 15 ετών και η χρήση των οργάνων γίνεται χωρίς εποπτεία από γυμναστή∙ τα δε όργανα φέρουν λεπτομερείς οδηγίες χρήσης καθώς και αναφορές σχετικά με τους γυμναζόμενους μύες.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον αθλούμενο ένα τέτοιο γυμναστήριο είναι, μεταξύ των άλλων, η αίσθηση ελευθερίας - αφού του δίνουν τη δυνατότητα να γυμνάζεται στην ίδια τη φύση - η ανοιχτή πρόσβαση σ’ αυτά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, το γεγονός πως είναι δωρεάν προς όλους κλπ. Η δε άσκηση που επιτυγχάνεται είναι περισσότερο αερόβια και για τη διατήρηση της φόρμας∙ και λιγότερο μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ελπίζουμε η δημοτική αρχή και ο νέος αντιδήμαρχος αθλητισμού να εξετάσει την πρόταση, που κατά την άποψή μας είναι μια παρέμβαση ουσίας προς όφελος της υγείας των δημοτών.
Λαμία, Σεπτέμβρης 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: