8 Δεκ 2017

Κατηγορηματικός ο Συνήγορος του Πολίτη για τον Λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ

Κατηγορηματικός ο Συνήγορος του Πολίτη για τον Λόφο Μιχαήλ και Γαβριήλ

  Του Στέφανου Σταμέλλου*

Στην τελευταία μας αναφορά/καταγγελία με τίτλο «Κλειστό παραμένει το άλσος του λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ», ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του** προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, το οποίο μας κοινοποιήθηκε, επισημαίνει:
«Στο πλαίσιο της, μέχρι σήμερα διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη, είχαμε λάβει το υπ’ αριθμ. Πρωτ.: 8530/15.03.17 έγγραφο από τη Δ/νση Υποδομών και Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαμιέων, με το οποίο μας είχατε ενημερώσει ότι «… τα μέτρα φύλαξης συνίστανται στη φύλαξη των παιδικών χαρών με φύλακα,  από τις 7:00 έως και την 22:00, στα πλαίσια της υλοποίησης προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα οκτάμηνης διάρκειας και την ασφάλιση (κλείδωμα) τις ώρες που δεν υπάρχει φύλακας… Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αναρτημένο πλαίσιο – πινακίδα που όμως δεν αναγράφεται το ωράριο λειτουργίας καθόσον δεν έχει καθοριστεί ακόμα με απόφαση του αρμόδιου
οργάνου».

Και συνεχίζει ο Συνήγορος του Πολίτη:
«Επανερχόμενοι στην υπ’ αριθμ. Πρωτ.: 218849/38386/17.10.16 επιστολή της Αρχής σας υπενθυμίζουμε ότι με βάση το άρθρο 966 του ΑΚ το δικαίωμα στην κοινή χρήση αποτελεί ιδιόρρυθμο δικαίωμα που απορρέει από την προσωπικότητα του ανθρώπου και η απόλαυσή του πράγματος απ’ όλους πρέπει να είναι σύμφωνη με τον προορισμό των κοινοχρήστων (εν προκειμένω με τον προορισμό του δασικού χαρακτήρα του άλσους). Ο προορισμός ενός κοινόχρηστου πράγματος προκύπτει είτε από τα κοινωνικά ή τοπικά ήθη είτε ορίζεται από το νόμο, όπως ισχύει στην περίπτωση των αλσών. Ο αποκλεισμός κοινοχρήστου πράγματος δεν επιτρέπεται καθώς συνεπάγεται την αναίρεση της φύσης του, ενώ η κοινή χρήση αποτελεί όχι μόνο νομική, αλλά και πραγματική κατάσταση (η υπογράμμιση δική μας) .»

Τέλος ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει:
«Με βάση τα ανωτέρω, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εντός 30 ημερών από τη λήψη της παρούσας επιστολής σχετικά με τα ακόλουθα:
1. Εάν μέχρι σήμερα έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των παιδικών χαρών του Δήμου. Σε περίπτωση που αυτό ακόμα δεν  έχει πραγματοποιηθεί, παρακαλούμε για τις ενέργειες, ώστε να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση.
2. Σε περίπτωση που έχει καθοριστεί ωράριο, παρακαλούμε να προβείτε σε ανάρτηση σχετικών πινακίδων στις παιδικές χαρές του Δήμου
3. Εφόσον, πράγματι, παραμένει κλειστό το Άλσος, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, δεδομένου ότι με το προαναφερθέν έγγραφό σας, μας είχατε ενημερώσει για συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και καθορισμένο τρόπο φύλαξης του χώρου.»

Με όλα τα παραπάνω εκτιμούμε ότι δικαιώνονται οι προσπάθειές μας, από το 2003 έως σήμερα - θυμίζουμε τις υπ’ αριθμ 315/27-6-2005 και 19/14-1-2015 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίες απορρίφθηκαν, μετά από προσφυγή μας, στην Επιτροπή του άρθρου 18 η πρώτη και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η δεύτερη - προσπάθειες για να μην αλλάξει ο κοινόχρηστος χαρακτήρας και η χρήση του Άλσους του Λόφου Μιχαήλ και Γαβριήλ με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση της έκτασης στο 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λαμίας, με την αντιαισθητική περίφραξη και το κλείδωμα των δύο εισόδων.
Λαμία, 8.12.2017

** Δείτε συνημμένα το έγγραφο

Δεν υπάρχουν σχόλια: