22 Ιαν 2019

Είναι ανεξάρτητη η παράταξη που διοικεί σήμερα το Δήμο Λαμίας;

Είναι ανεξάρτητη η παράταξη που διοικεί σήμερα το Δήμο Λαμίας;

Σε ένα μοντέλο δημαρχοκεντρικής λειτουργίας του δήμου, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ανεξάρτητη δημοτική αρχή και παράταξη. Οι αποφάσεις και οι επιλογές φωτογραφίζουν και εκφράζουν την μονοσήμαντη πολιτική τοποθέτηση και το ιδεολογικό υπόβαθρο του δημάρχου.

Ανεξάρτητη δημοτική αρχή ή ανεξάρτητος συνδυασμός είναι αυτός που λειτουργεί αυτοδιοικητικά, που λειτουργεί με τη συμμετοχή των δημοτών, με αποκέντρωση, σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις και τους φορείς της κοινωνίας, με ουσιαστικό διάλογο και συνθέσεις. Όταν ο δήμαρχος δεν αιφνιδιάζει με τις αποφάσεις του το δημοτικό συμβούλιο, αλλά λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο της θέλησης του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών, όπως άλλωστε ορίζεται από το νόμο. Όταν σέβεται την άποψη της μειοψηφίας και εξασφαλίζει τη συνηγορία των δημοτών στα σοβαρά ζητήματα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και δημοψηφίσματα. Όταν δεν αυτοσχεδιάζει ανάλογα με τη συγκυρία και τις πολιτικές του επαφές, αλλά προγραμματίζει σε βάθος χρόνου με
δημοκρατικό διάλογο.

Μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση/παράταξη, στη θέση των κομματικά συμπαγών παρατάξεων, αντιπαραθέτει την «πολύχρωμη» συσπείρωση των πολιτών, που τους ενώνει η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον τόπο που ζουν. Συσπείρωση χωρίς αποκλεισμούς, στη βάση ενός προγραμματικού λόγου, που οι ίδιοι οι πολίτες-μέλη της κίνησης διαμορφώνουν και όχι συγκόλληση ετερόκλητων προσωπικών «φιλοδοξιών» με στόχο την εξουσία.

Η πολυχρωμία μιας τέτοιας συσπείρωσης, δηλαδή η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων και ιδεολογικών αφετηριών, μπορούν να μετατραπούν σε δυναμικά προωθητικά στοιχεία. Με την προϋπόθεση φυσικά η κίνηση να έχει την βούληση να συνθέσει την πολυχρωμία της σε συγκεκριμένο πολιτικό λόγο για την κοινωνία, στη βάση κοινά αποδεκτών αρχών και αξιών.

Κατά συνέπεια η σημερινή δημοτική αρχή και η παράταξη του κ Σταυρογιάννη δεν είναι ανεξάρτητη, άσχετα αν αναφέρεται ή όχι σε συγκεκριμένο κόμμα ή έχει το χρίσμα. Δεν είναι ανεξάρτητη κυρίως γιατί είναι δημαρχοκεντρική. Τα βασικά ζητήματα του Δήμου τα αποφασίζει ο ίδιος ο δήμαρχος με τους άγνωστους «υπόγειους» συμβούλους του. Οι επιλογές του είναι βαθιά συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες, που περιπλέκονται με τις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

Λαμία, 22.1.2019

Στέφανος Σταμέλλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: