9 Απρ 2019

Απαράδεκτη η ανεξέλεγκτη απόρριψη των συσκευασιών φυτοφαρμάκων στον κάμπο

Απαράδεκτη η ανεξέλεγκτη απόρριψη των συσκευασιών φυτοφαρμάκων στον κάμπο

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Πόσοι από μας δεν αγανακτήσαμε και δεν διαμαρτυρηθήκαμε για τις εικόνες των διάσπαρτων συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στον κάμπο. Δίπλα στο ποτάμι, σε κάθε σούδα, τάφρο και σημείο υδροληψίας, σε κάθε καλλιεργήσιμη έκταση, στις ακτές του Μαλιακού, μεγάλες ποσότητες με άδεια μπουκάλια και κάθε λογής συσκευασία σκορπισμένα, αναδεικνύουν  το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψής τους.

Οι συσκευασίες των
φυτοφαρμάκων κατατάσσονται στα επικίνδυνα απόβλητα και συνεπώς η διαχείρισή τους θα πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Για αυτόν τον λόγο, η συλλογή και μεταφορά των συσκευασιών φυτοφαρμάκων θα πρέπει να εκτελείται από φορέα που να διαθέτει άδεια συλλογής μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της ΚΥΑ 13588/725/2006, διαβάζουμε στο http://greenagenda.gr

«Η αρχική αποκομιδή των κενών συσκευασιών θεωρούμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί από το δήμο, με την τοποθέτηση ειδικών κλάδων, και στη συνέχεια για τη συλλογή και μεταφορά αυτών, ο δήμος είτε θα πρέπει να συμβληθεί με κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα, είτε θα πρέπει να αδειοδοτηθεί σύμφωνα με το άρθρο 7 της ΚΥΑ 13588/725/2006 για συλλογή – μεταφορά επικινδύνων αποβλήτων», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο Γιάννης Καρακόλης, διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων Polyeco.

Εμείς λέμε πρώτα ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση! Ενημέρωση των αγροτών με όλες τις μορφές, ανάθεση ευθύνης στους ίδιους για τη συλλογή των κενών συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων σε χώρους ειδικών κάδων ή ειδικών χώρων  και στη συνέχεια ο Δήμος να αναλάβει την ευθύνη του αδειάσματος των κάδων και της αφαλούς μεταφοράς. Μπορεί τα κενά συσκευασίας μετά από καλό ξέπλυμα υπό πίεση να τοποθετούνται σε κάδους για ανακύκλωση.

Και σε κάθε περίπτωση η αξιοποίηση και τελική διάθεση τους θα πρέπει να γίνεται σε εγκαταστάσεις που να διαθέτουν σε ισχύ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, καθώς επίσης και άδεια αξιοποίησης/διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων, όπως διαβάζουμε στο http://greenagenda.gr.

Πρέπει να το καταλάβουμε καλά όλοι, πως η ολοκληρωμένη και εναλλακτική διαχείριση των κάθε λογής απορριμμάτων είναι στοιχείο προόδου της κοινωνίας μας, αφορά άμεσα στην ποιότητα ζωής των δημοτών και στην προστασία της φύσης και της άγριας ζωής. Ουσιαστικά η ευθύνη ανήκει καθαρά στην αυτοδιοίκηση.

Λαμία, 9/4/2019

* Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: