8 Ιαν 2020

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ

Διαβάζουμε στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤοΣΔΑ) ενός νησιωτικού Δήμου για την κομποστοποίηση με μηχανικούς κομποστοποιητές:
«Για την κομποστοποίηση μικρών ποσοτήτων βιοαποβλήτων σε ξενοδοχεία ή στρατόπεδα ή ακόμα και γειτονιές είναι η επιτόπου κομποστοποίηση με μηχανικούς κομποστοποιητές.  Εγκαθίστανται σε πάρκα ή κοινόχρηστους χώρους και έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς οι
πολίτες. 

Οι μηχανικοί κομποστοποιητές έχουν σχήμα κλειστού κοντέινερ, στο οποίο τροφοδοτούμε τα βιοδιασπώμενα υλικά. Στους μηχανικούς κομποστοποιητές ενσωματώνεται η αυτοματοποιημένη μίξη και ανάδευση καθώς και ο έλεγχος μέσω πίνακα ελέγχου. Έχουν την ικανότητα να δέχονται για κομποστοποίηση από 300 κιλά μέχρι και 1.500 κιλά ανά ημέρα βιαποδομήσιμα υλικά, ανάλογα με τις διαστάσεις και το μοντέλο. Μερικά μοντέλα έχουν ενσωματωμένο κλαδοτεμαχιστή.

Η κομποστοποίηση γίνεται είτε ανά παρτίδες, είτε με συνεχή ροή τροφοδοσίας υλικών.  Με τη διαδικασία συνεχούς ροής, τα βιοαποδομήσιμα υλικά προστίθενται συνεχώς στο ένα άκρο και το έτοιμο κομπόστ εκκενώνεται από το άλλο άκρο. Η ανάμιξη του κομπόστ ρυθμίζεται από τον πίνακα χειρισμού – ελέγχου πάνω στην εξωτερική επιφάνεια του κομποστοποιητή με εύκολη πρόσβαση από τον οποίο ελέγχεται επίσης η θερμοκρασία και η περιεκτικότητα σε υγρασία.

Μόλις ο ενεργός κύκλος κομποστοποίησης ολοκληρωθεί (περίπου 3 εβδομάδες), το υλικό εκκενώνεται ως ώριμο κομπόστ από την πόρτα εκκένωσης του κομποστοποιητή. Το κομπόστ στην συνέχεια πρέπει να ωριμάσει σε ανοιχτό χώρο για 1-2 μήνες. Τα υλικά που τροφοδοτούν τον κομποστοποιητή θα πρέπει να μην έχουν προσμίξεις από πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά ή άλλα μη βιοδιασπώμενα υλικά και να αναμιγνύονται με θρυμματισμένα κλαδιά για την επίτευξη του σωστού λόγου N/C (αζώτου προς άνθρακα).

Ένας μηχανικός κομποστοποιητής με ετήσια δυναμικότητα έως 400 tn/έτος έχει κόστος 130.000 € +ΦΠΑ 22.100  = 152.100 € περίπου. Ένας μικρός μηχανικός κομποστοποιητής μέσα σε container με ετήσια δυναμικότητα  έως 20 tn έχει κόστος περίπου 40.000 € συμπεριλαμβανομένου και του container εγκατάστασης.

Για την εγκατάσταση ενός μηχανικού κομποστοποιητή δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, εφόσον η ποσότητα είναι μικρότερη από 1 τόνο την ημέρα σύμφωνα με την ΚΥΑ 1958 ΦΕΚ 21 Β, 13/1/2012 με την κατάταξη έργων και την ΚΥΑ 37674 ΦΕΚ2471 Β 10/8/2016, που τροποποιεί και κωδικοποιεί την προηγούμενη».

Ο Δήμος Λαμίας έχει τέσσερις τέτοιους μηχανικούς κομποστοποιητές/κοντέινερ. Τους προμηθεύτηκε πριν εννιά χρόνια περίπου. Τους εγκατέστησε και ποτέ δεν τους λειτούργησε, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση. Έχουμε αναφερθεί σ’ αυτό πολλές φορές. Αντικειμενικά είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο, τη στιγμή που δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα. Βέβαια κάποια φορά ο τότε δήμαρχος είπε το αμίμητο: «Μέσα από χρήματα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες μας… έχουμε προμηθευτεί τέσσερις κομποστοποιητές…» λες και τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν είναι των δημοτών. Το ίδιο επανέλαβε και στο Δημοτικό Συμβούλιο… Περιμένουμε την αξιοποίησή τους από τη νέα δημοτική αρχή με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο. Διαφορετικά πρέπει να πάνε για σκραπ και να απελευθερωθούν οι χώροι που καταλαμβάνουν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από αυτούς είναι τοποθετημένος έξω από το Νεκροταφείο στα Βόρεια Καλύβια. Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής, επειδή ξέρουν ότι εγώ υποστηρίζω τα συστήματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, θεωρούν ότι το κοντέινερ το έχω τοποθετήσει εγώ εκεί∙ και με θεωρούν υπεύθυνο, που καταλαμβάνει ένα σημαντικό χώρο στην είσοδο του Νεκροταφείου. Άντε να τους εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει…

Λαμία, Γενάρης 2020

Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: