15 Αυγ 2010

Η λύση στα χέρια των ενεργών πολιτών

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
http://www.pepla.gr - http://pepla.blogspot.com
info@pepla.gr
---------------------------------

Αυτοδιοικητικές εκλογές:
Η λύση είναι στα χέρια των ενεργών πολιτών
κι όχι του χρίσματος και των κομμάτων

Λαμία, 16.8.2010

Βρισκόμαστε δυόμισι περίπου μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου. Η κοινωνία μας βαδίζει προς τις εκλογές σκεπτική, διστακτική και απρόθυμη, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επηρεασμένη από το κλίμα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αλλά και το άγνωστο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας με τον «Καλλικράτη». Ελάχιστοι ξέρουν τί καινούργιο θα φέρει ο “Καλλικράτης”. Πολλοί δεν ξέρουν καν την ημερομηνία των εκλογών. Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι τεράστιο. Οι προοπτικές δύσκολες. Τα εισοδήματα συνεχώς μειώνονται. Οι προσδοκίες από την πολιτική και τους πολιτικούς είναι μηδαμινές.

Παρά ταύτα, οι ατομικές φιλοδοξίες και οι κρυφοί ή φανεροί πόθοι, με ιδιοτέλειες και ωφελιμιστικές προεκτάσεις, συναντώνται με τις αρχηγικές εμφανίσεις στα υπό συγκρότηση ψηφοδέλτια. Παράγοντες κινούνται προσπαθώντας να δημιουργήσουν εκλογικά σχήματα, μα δεν συναντούν την ανταπόκριση που συναντούσαν σε παλιότερες εποχές.

Πολύς λόγος γίνεται στα διάφορα ΜΜΕ σχετικά με τα χρίσματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Δυσανάλογος με το κοινωνικό ενδιαφέρον. Όμως, τί σημαίνει χρίσμα στις μέρες μας, όταν οι οργανώσεις των κομμάτων δεν λειτουργούν και η ιδιότητα του μέλους δεν σηματοδοτεί κάτι σε επίπεδο ιδεολογίας ή προγράμματος και θέσεων στα προβλήματά μας; Όταν δεν συνέρχονται τα μέλη και δεν συζητούν; Όταν δεν υπάρχει ουσιαστική διάρθρωση, δικτύωση μεταξύ πολιτών - κομματικών μελών - οργάνωσης βάσης - περιφερειακών και κεντρικών οργάνων; Τοπικά, τα δύο κόμματα εξουσίας είναι κυρίως έκφραση ενότητας συμφερόντων, τα οποία συμφέροντα έχουν μορφοποιηθεί γύρω από συγκεκριμένους παράγοντες, που έχουν σχέση με την διαχείριση της εξουσίας. Γύρω από τους βουλευτές, τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους και τα κομματικώς επιλεγμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Η ενότητα, αν εμφανίζεται, είναι επίπλαστη, προσχηματική, επιφανειακή.

Τα κόμματα έχουν χάσει την επιρροή τους. Επιρροή έχουν τώρα τα πρόσωπα. Αυτά δημιουργούν διαπροσωπικές σχέσεις και συμμαχίες, ανάλογα με τις ατομικές τους επιδιώξεις. Ζήσαμε, και ζούμε ακόμα μέχρι σήμερα, πληθώρα ατομικών τακτικών, που συνευρίσκονται περιπτωσιακά σε κοινές στρατηγικές κατάκτησης θέσεων διαχείρισης κρατικού χρήματος (με την γνωστή ασυδοσία και τα γνωστά αποτελέσματα της κρίσης…).

Έτσι δημιουργούνται τοπικά πλαδαρά και ασαφή μορφώματα - σχήματα, τα οποία πλησιάζουν τις δημοτικές εκλογές με γενικές και απροσδιόριστες προτάσεις, που η διαμόρφωσή τους ανατίθεται στον επικεφαλής. Δεν υπάρχουν τοπικές συλλογικές επιδιώξεις. Υπάρχουν αυτονομημένες φιλοδοξίες. Η δήθεν καθυστέρηση, που παρουσιάζεται ακόμα και στο χρίσμα των επικεφαλής από μέρους των κομμάτων εξουσίας, έχει το λόγο της. Θα φθάσουμε δύο μήνες πριν τις εκλογές για να αιφνιδιαστούν οι πάντες με μια γρήγορη προεκλογική περίοδο για να μην υπάρξει ιδιαίτερη ζύμωση γύρω από τα προβλήματα, που πηγάζουν από την κεντρική πολιτική σκηνή, και να μην υπάρξουν υποσχέσεις και προγράμματα που θα δεσμεύουν τα σχήματα και τους υποψηφίους.

Τα χρίσματα των δύο κομμάτων εξουσίας δεν πρόκειται παρά να υπηρετήσουν, όπως υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια, σταθερά το ίδιο πρότυπο δημοτικής πολιτικής. Ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο δημοτικής πολιτικής, με τον πολίτη στο περιθώριο, με ρουσφετάκια και μικροεξυπηρετήσεις και με αναπαραγωγή της κεντρικής πολιτικής στην τοπική κοινωνία, με δημοτικά συμβούλια “μικρές βουλές”. Αυτή είναι η αλήθεια.

Από το 1974 μέχρι το 1982 υπήρχε η τάση να ψηφίζουν οι πολίτες πιο ριζοσπαστικά από ό,τι στις βουλευτικές εκλογές αξιολογώντας την κινηματική ζωντάνια των υποψηφίων. Σαν αποτέλεσμα της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ από το 1986 και μετά είχαμε την πλήρη κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών, η οποία συνεχίστηκε επί ΝΔ και γίνεται προσπάθεια να συνεχιστεί και στις μέρες μας με τα χρίσματα.

Σήμερα λέμε ότι είναι μια εποχή αλλαγών. Οι όροι λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη νέα αυτοδιοικητική δομή έχουν αλλάξει. Ο δήμαρχος και η νέα Δημοτική Αρχή έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα. Ζητήματα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής χωρίς την κρατική κάλυψη. Ο νέος Δήμος θα πρέπει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τα δημοτικά πράγματα, και κυρίως τα δημοτικά έσοδα, σε μια δύσκολη συγκυρία με πενιχρά τα οικονομικά του λαού και του κράτους. Αν δεν μπορέσει να το πράξει, θα είναι επιβαρυντικό για όλους μας.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας είμαστε μια ανεξάρτητη, αγωνιστική κίνηση πολιτών. Σ’ αυτήν συμμετέχουν πολίτες ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοχεύουν συνειδητά στη δημιουργική πολυφωνική σύνθεση απόψεων και ιδεών. Σ’ αυτή τη νέα εποχή αναζητούμε τα πρόσωπα εκείνα και τους συμμάχους μας για να βάλουμε μαζί σε εφαρμογή μια νέα και αναγκαία δημοτική πολιτική: αυτή της συμμετοχής και του ενεργού, υπεύθυνου πολίτη. Θεωρούμε ότι το χρίσμα και το καπέλωμα της αυτοδιοίκησης από τα κόμματα είναι ένα ξεπερασμένο μοντέλο, ένας μη αποδεκτός κοινωνικός και πολιτικός θεσμός, που δεν δικαιολογείται σήμερα η επίκληση του.

Θεωρούμε ότι η λύση είναι στα χέρια των ενεργών πολιτών και όχι του χρίσματος και των κομμάτων.

Νίκος Τζήμας
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: