6 Απρ 2011

Φτάνει πια! Αγανάκτηση για τα σκουπίδια στο δρόμο Θερμοπυλών - Μπράλου

Φύγαμε από την Αθήνα πριν δύο χρόνια για να αποφύγουμε πολλά δεινά της πρωτεύουσας, ανάμεσα στ’ άλλα τη βρωμιά, την κακή αισθητική και την αδιαφορία των ανθρώπων απέναντι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον που ζουν και αναπνέουν. Μένουμε σ’ ένα όμορφο ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, το Ελευθεροχώρι και καθημερινά κάνουμε μία διαδρομή 70 χιλιομέτρων για να πάμε και να έρθουμε από τη Λαμία, όπου εργαζόμαστε. Το τοπίο που βλέπουμε κάθε πρωί είναι μαγευτικό… αλλά μόνο όταν κοιτάζουμε τον ουρανό και τα βουνά που απλώνονται μπροστά μας. Όταν η ματιά μας πέφτει στο δρόμο και το περιβάλλον γύρω μας, σε όλη τη διαδρομή της εθνικής οδού του Μπράλου και ειδικότερα από την έξοδο για Ελευθεροχώρι μέχρι την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, βλέπουμε αυτό: [...]

Πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια από καφέδες, σακούλες, χαρτιά, σκοτωμένα ζώα από αυτοκίνητα που μένουν να σαπίζουν για εβδομάδες….
Είναι αδιανόητη η κίνηση του αχαρακτήριστου Έλληνα οδηγού που ανοίγει το παράθυρο και ξεφορτώνεται τα σκουπίδια του. Είναι αδιανόητη όμως και η αδιαφορία των δημοτικών αρχών για την καθαριότητα.
Δύο χρόνια κάνουμε την ίδια διαδρομή και ποτέ δεν έχουμε δει κανέναν άνθρωπο να καθαρίζει, ποτέ δεν έχουμε δει ούτε ένα απορριμματοφόρο, ούτε κάδους σκουπιδιών για τις διερχόμενες νταλίκες και τα φορτηγά που σταθμεύουν στα αυτοσχέδια παρκινγκ, τους εκδρομείς, τους βοσκούς, τους κυνηγούς που συχνάζουν στα βουνά. Χρόνια τώρα, τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται και σκορπιούνται στο πανέμορφο, κατά τ’ άλλα, περιβάλλον της περιοχής - μολύνοντας επιπλέον τις πηγές του. Αναρωτιόμαστε ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό των δρόμων. Προφανώς, όσο κι αν ψάξουμε, όλοι θα αποποιηθούν των ευθυνών τους και θα μεταθέσουν τις αρμοδιότητες σε άλλους και στο τέλος μόνο η ατομική πρωτοβουλία είναι αυτή που θα κάνει και πάλι το θαύμα της.
Είναι καιρός ν’ αναλάβουμε δράση απαιτώντας τα αυτονόητα. Αν δράσουμε συλλογικά μπορούμε να αλλάξουμε την αισθητική και το μέρος που ζούμε προς όφελος όλων μας.
Μπορείτε να βοηθήσετε στη διοργάνωση μιας τέτοιας προσπάθειας?
Κάθε ιδέα και συμβουλή θα είναι χρήσιμη.

Αλεξίου Αντώνης 6937328551 – Ανθή Λεκάτη 6945292128

enough@freemail.gr
a2design@gmx.com
anthilek@hotmail.com





Δεν υπάρχουν σχόλια: