15 Μαΐ 2011

Οι φοίνικες στη Λαμία...σαν σημάδι πένθιμο σε γή αμμουδερή

Σαν σημάδι πένθιμο, σε γη αμμουδερή…

Η περιοχή Τσαλτάκη – Μαρινόπουλου – ξενοδοχείου ΦΘΙΑ κλπ, που περικλείεται από τους δρόμους Α Παπανδρέου – Παπαποστόλου – Κ Καραμανλή και Σμύρνης, είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή με νέα κτήρια, με διάφορες υπηρεσίες και εμπορικές δραστηριότητες. Εκεί κατασκευάζεται τώρα και το νέο κτήριο της ΔΕΥΑΛ. Κατά μήκος της οδού Α Παπανδρέου υπάρχει ένα δημοτικό οικόπεδο – μια στενή λωρίδα τεσσάρων περίπου στρεμμάτων, πάνω από την οποία διέρχεται η γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Στο δημοτικό αυτό οικόπεδο πριν [...]δεκαπέντε περίπου χρόνια, στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου για τη δεντροφύτευση των ελεύθερων δημοτικών οικοπέδων στη Λαμία, φυτέψαμε, ως Όμιλος Φίλων του Δάσους, ογδόντα λεύκες με την υπόδειξη της Υπηρεσίας Πρασίνου. Για τρία χρόνια σχεδόν κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε και τις ποτίζαμε με την υδροφόρα του Δήμου. Μια ωραία μέρα ήρθαν κάποιοι και ισοπέδωσαν το οικόπεδο για τις ανάγκες της ανέγερσης των οικοδομών στα διπλανά οικόπεδα, χωρίς να σεβαστούν δυστυχώς τα δέντρα, τον κόπο μας και τις δαπάνες• διότι δαπανήθηκαν και χρήματα για να ανοίξουμε τους λάκκους και βέβαια τα 80 δενδρύλλια τα στερήθηκε κάποια άλλη περιοχή της Λαμίας. ΑπΆ αυτά έχουν μείνει τώρα μόνο τρεις μεγάλες πια λεύκες, στο κάτω μέρος του οικοπέδου, για να μας θυμίζουν την ιστορία

Ήρθε στη συνέχεια ο Δήμος, νομίζω το 2005, κάνοντας ανάπλαση της περιοχής και φύτεψε καλλωπιστικά φυτά και επίσης αρκετούς φοίνικες. Η εικόνα όμως που παρουσιάζουν σήμερα οι φοίνικες, μετά από έξι χρόνια, είναι απογοητευτική. Όλοι σχεδόν έχουν ξεραθεί. Οι φοίνικες θεωρώ, ίσως να κάνω και λάθος, δεν είναι φυτό ενδημικό της περιοχής μας. Δεν ξέρω γιατί ο μελετητής επέλεξε αυτό το είδος. Σκόπιμο είναι να κάνει κάποιος από τους υπεύθυνους μια αναφορά, να δώσει μια εξήγηση, για την συγκεκριμένη επιλογή. Επίσης η δαπάνη αγοράς, όπως δείχνουν οι πληροφορίες, είναι πάνω από 3.000 ευρώ το δέντρο. ¶ρα θεωρούμε ότι ήταν ένα σημαντικό κόστος για το Δήμο.

Εκτός από το ίδιο το γεγονός των ξερών πια δέντρων, περιμένουμε μια απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον δήμαρχο, τόσο για το κόστος και την σκοπιμότητα της επιλογής, όσο και για το τί σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για την απομάκρυνσή τους.

Επίσης, η περιοχή είναι όπως είπαμε μια αναπτυσσόμενη περιοχή. Το υποτιθέμενο πάρκο – οικόπεδο δεν έχει καμιά περιποίηση. Οι φωτίνιες και οι τριανταφυλλιές έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στα πανύψηλα χόρτα. Καθημερινά περνάνε αρκετοί συμπολίτες μας, κάποιοι κάνουν και τη βόλτα τους, κάποιοι επισκέπτονται το super market με τα πόδια, είναι κρίμα να έχουν αυτή την εικόνα, πέρα από το φόβο των διαφόρων ερπετών. Επισημαίνουμε επίσης και την ανάγκη της απομάκρυνσης της γραμμής υψηλής τάσης της ΔΕΗ, για να μην ξεχνιόμαστε.

Δείτε φωτογραφίες των φοινίκων τον Μάιο του 2006 και φωτογραφίες σημερινές… Πέντε χρόνια μετά... Σαν σημάδι πένθιμο, σε γη αμμουδερή…
Λαμία, 13.5.2011
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια: