2 Ιουν 2011

Μέτρα ΤΩΡΑ για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο κέντρο της Λαμίας

Τα προβλήματα της ποιότητας ζωής είναι πολλά και χρονίζουν.Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έχει καταθέσει προτάσεις αρκετές φορές. Δεν περιμέναμε βέβαια να υιοθετηθούν πάραυτα από τη Δημοτική Αρχή, γιατί πιθανόν αυτές να έρχονται σε αντίθεση και με τη γενικότερη φιλοσοφία της για τη διαχείριση της πόλης. Όμως, τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά και οι διαμαρτυρίες που και εμείς δεχόμαστε είναι πιεστικές..

Με την ευθύνη και[...] την ανοχή της δημοτικής αρχής έχει επικρατήσει δυστυχώς ένα καθεστώς παραβάσεων και ατιμωρησίας: Έτσι δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι, πεζοδρόμια και τμήματα πλατειών καταλαμβάνονται παράνομα εμποδίζοντας την πρόσβαση και την διέλευση των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Τέντες και κάθετες κατασκευές πλαστικού τύπου μονιμοποιούν μια παράνομη κατάσταση προκαλώντας την αισθητική μας. Μηχανάκια και αυτοκίνητα κινούνται χωρίς καμιά δυσκολία όλες τις ώρες στους πεζόδρομους. Πολλά πεζοδρόμια έχουν γίνει χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Τις βραδινές ώρες, ακόμα και τις μεταμεσονύχτιες, είναι αδύνατο να κοιμηθεί κανείς στα διαμερίσματα κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας.

Πιστεύαμε ότι θα ψηφιστεί επιτέλους ένας Κανονισμός Διαχείρισης των Ελευθέρων και Κοινόχρηστων Χώρων• ότι θα δοθεί εκ μέρους της νέας Δημοτικής Αρχής μια τελευταία και σύντομη διορία συμμόρφωσης σε όσους παρανομούν και στη συνέχεια να γίνει άμεση αποκατάσταση, με όποιον τρόπο, της νομιμότητας, όπως ήδη κάνουν άλλοι δήμοι της χώρας• ότι θα γίνει μια συνεδρίαση της Επιτροπής παρουσία εκπροσώπων ή και των ίδιων των καταστηματαρχών και της Αστυνομίας προκειμένου να συνετιστούν όσοι αυθαιρετούν «είτε με το καλό είτε με το ζόρι». Τίποτα από αυτά δεν έγιναν.

Ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θεωρούμε ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ανοχής απέναντι στη νέα Δημοτική Αρχή, που ουσιαστικά δεν είναι καθόλου νέα. Προειδοποιούμε λοιπόν ότι αν μέχρι την επόμενη εβδομάδα δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως δεν οριοθετηθούν με ανεξίτηλο χρώμα οι χώροι της νόμιμης κατάληψης των καταστημάτων, δεν απομακρυνθούν οι παράνομες τέντες και δεν συνετιστούν στη μείωση του θορύβου, θα καταθέσουμε μήνυση στον εισαγγελέα Λαμίας κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου και των αρμοδίων υπηρεσιών• γιατί θεωρούμε ότι αυτή η άναρχη λειτουργία προσβάλει τη νοημοσύνη μας και την αξιοπρέπειά μας, είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι σε βάρος των εσόδων του Δήμου.

Είναι προφανές πως οι εποχές είναι δύσκολες και διαφορετικές από ότι στο παρελθόν. Οι απαιτήσεις μεγαλύτερες, αλλά και οι δυνατότητες περιορισμένες. Σε εποχές σκληρής οικονομικής κρίσης η καλή εικόνα των δημόσιων χώρων και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη λειτουργεί ως τονωτική ένεση για το κοινωνικό σύνολο.

Απέναντι στις συνταγές του παρελθόντος, που χρεοκόπησαν, χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και περισσότερη δουλειά

Δεν υπάρχουν σχόλια: