6 Αυγ 2011

Οδός Ανδρούτσου -οδός Ονείρων- στο κέντρο της Λαμίας

Οδός Ανδρούτσου -οδός ονείρων- στο κέντρο της Λαμίας
Απαράδεκτες και επικίνδυνες εικόνες για τη δημόσια υγεία

Οι καταγγελίες συμπολιτών μας ήταν η αφορμή να επισκεφθούμε την οδό Ανδρούτσου, το στενό πεζοδρομημένο δρομάκι. Αν και είναι στο κέντρο της πόλης πίσω από τη Λέσχη Αξιωματικών, δεν περνάει κανείς εύκολα. Εκτός κι αν θέλει να συντομεύσει πηγαίνοντας προς την Πλατεία Λαού ή την Πλατεία Ελευθερίας. Στο παρελθόν στο δρομάκι αυτό και σε ισόγεια μικρά κτίσματα στεγάζονταν διάφοροι παλιοί Λαμιώτες επαγγελματίες, τσαγκάρηδες, ράφτες, παλαιοπώλες. Πέρυσι φιλοξένησε την έκθεση της Ομάδας Φωτογραφίας Λαμίας.


Η εικόνα που αντικρίσαμε είναι απαράδεκτη. Στο τμήμα της μεταξύ Ροζάκη Αγγελή και Κουνούπη βρίσκονται δύο ακάλυπτοι χώροι, στους οποίους αρκετοί συμπολίτες μας ικανοποιούν τις σωματικές τους ανάγκες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Κόπρανα και ούρα, βρώμα και δυσοσμία μπροστά στις εισόδους των σπιτιών. Το φαινόμενο αυτό συνδυάζεται με [...] το γεγονός ότι ο Δήμος Λαμίας ή ενδεχομένως και κάποιοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν τη λειτουργία τους, κλειδώνουν τα δημοτικά αποχωρητήρια της οδού Ναυαρίνου αρκετές ώρες του 24ώρου. Το αποτέλεσμα είναι αυτό.

Η κατάσταση είναι αφόρητη και επικίνδυνη από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πελάτες των διπλανών καταστημάτων. Στο μεταξύ η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου δεν έχει δείξει καμιά φροντίδα, σύμφωνα και με τις καταγγελίες των περιοίκων, οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη για να έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες καθαριότητας.

Επειδή οι εικόνες αυτές στο κέντρο της πόλης δεν μας τιμούν ιδιαίτερα, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα η Δημοτική Αρχή να προβεί:
- στον καθαρισμό και το πλύσιμο του δρόμου και τον ορισμό υπεύθυνου εργάτη καθαριότητας για τακτικό καθαρισμό και πλύσιμο.
- στη φύτευση λουλουδιών και την περιποίηση των ακάλυπτων χώρων
- γενικά στον ευπρεπισμό του πεζόδρομου με την βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου διαμηνύοντας ταυτόχρονα αυστηρές συστάσεις σε κάθε κατεύθυνση για να σταματήσει η απαράδεκτη παράνομη χρήση του χώρου.
- στη λειτουργία των δημοτικών αποχωρητηρίων της Ναυαρίνου όλο το 24ωρο

Παρακαλούμε τη Διεύθυνση Υγείας, στην οποία κοινοποιούμε το παρόν, να επισκεφθεί τον πεζόδρομο και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Έτσι μαθαίναμε μικροί στο σχολείο. Στη συνέχεια μάθαμε ότι το Α και το Ω του πολιτισμού είναι η καθαριότητα. Δεν φτάνει όμως να το λέμε, πρέπει να το επιβεβαιώνουμε.

«Γεια σας. Ήρθα για να σας δείξω ο ίδιος την Οδό Ανδρούτσου. Δεν ξεχωρίζει. Είναι ένας δρόμος σαν όλους τους άλλους δρόμους της Λαμίας. Είναι ας πούμε – ο δρόμος που κατοικούμε. Μικρός, ασήμαντος, λυπημένος, τυραννικός, μα κι απέραντα ευγενικός…».

Παράφραση από τον πρόλογο «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: