2 Απρ 2015

Αγνοούνται οι θεσμοί της κοινωνικής συμμετοχής στο Δήμο Λαμίας

Αγνοούνται οι θεσμοί της κοινωνικής συμμετοχής στο Δήμο Λαμίας

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Διαβάζουμε στον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου στο άρθρο 22 με τίτλο «Ορισμός, Σύνθεση και Λειτουργία των Επιτροπών» ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να προβαίνει στη σύσταση Επιτροπών…»

Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε την πρόνοια να συγκροτήσει δεκαέξι (16) τέτοιες επιτροπές με συμβουλευτικό χαρακτήρα για το Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα αν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν λειτούργησαν ποτέ. Η σημερινή δημοτική αρχή κάνει βήματα πίσω. Μετά από επτά μήνες ΔΕΝ «μπόρεσε να προβεί στη σύσταση Επιτροπών»∙ και ξεχνάει την προτροπή του Κανονισμού και του «Καλλικράτη» για διαδικασίες κοινωνικής συμμετοχής. Είναι οι μόνες περιπτώσεις που μπορεί να έχουν συμμετοχή στα δημοτικά δρώμενα απλοί δημότες, μη αιρετοί.

Ο Κανονισμός όμως λέει και κάτι ακόμα.
«Οι παραπάνω επιτροπές αποτελούνται από εννέα (9) μέλη. Σε κάθε περίπτωση συμμετέχουν υποχρεωτικά Εκπρόσωποι όλων των Δημοτικών παρατάξεων». Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκροτήθηκε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, αυτή η διάταξη δεν τηρήθηκε. Το προεδρείο την αγνόησε παραβαίνοντας τον Κανονισμό με αποτέλεσμα η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης να αποτελείται μόνο από μέλη της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας. Ελπίζουμε να ακυρωθεί στον Ελεγκτή Νομιμότητας.

Με την κατάργηση των Νομικών Προσώπων του Δήμου και των Διοικητικών τους Συμβουλίων από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προέκυψε η ανάγκη σύστασης επιτροπών, κυρίως στους βασικούς τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Την ανάγκη αυτή σήμερα την έχουν αναγάγει οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι στην πρακτική του «ενός ανδρός αρχή» και του στείρου δημαρχοκεντρικού συστήματος.

Στην μη συγκρότηση των επιτροπών έρχεται να προστεθεί η μη πρόσκληση των αναπληρωματικών στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, η μη συνεδρίαση του ΔΣ του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών - που προβλέπεται να συνεδριάζει τουλάχιστον στο δίμηνο - η μη λειτουργία των εποπτικών επιτροπών και των επιτροπών διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, η μη λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης, η μη εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη. Έτσι βλέπουμε να προκύπτουν θέματα όπως αυτά του ΔΗΠΕΘΕ, των Εικαστικών Εργαστηρίων, της συγχώνευσης των ΚΑΠΗ, της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, χωρίς τη συμμετοχή και ενημέρωση της κοινωνίας ή ακόμα των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τονίζουμε όλα αυτά, γιατί πιστεύουμε ότι οι δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες είναι μεν κουραστικές, αλλά είναι αυτές που μπορούν να διασφαλίσουν, σε ένα βαθμό, την ομαλή λειτουργία του Δήμου. Η συμμετοχή των δημοτών και η λειτουργία συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών επιτροπών είναι μία σημαντική διαχρονική πρόκληση για τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα στοιχείο που μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά τη διαφάνεια και τον έλεγχο στη διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο.

Στο τέλος τέλος, οφείλει να αντιληφθεί η δημοτική αρχή ότι στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής δυσπραγίας, το να αξιοποιεί τον δημότη είναι «πολύτιμο κεφάλαιο» και μοναδική ευκαιρία. Το αντίθετο, είναι συρρίκνωση των δυνατοτήτων και μη αξιοποίηση ανθρωπίνων πόρων. Ανθρώπων με ιδέες, με διάθεση για προσφορά και  αποτελέσματα σε όφελος των δημοτών και της πόλης.
Λαμία, 2/4/2015

* μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: