13 Φεβ 2016

Όταν τα δέντρα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων*…

του Στέφανου Σταμέλλου

Αποφασίστηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να κοπούν οι βραχυχίτωνες στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, δέντρα τουλάχιστον είκοσι χρόνων. Βασικό επιχείρημα είναι ότι κρύβουν τις βιτρίνες των καταστημάτων. Αυτό είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία, διότι παντού οι καταστηματάρχες αυτό λένε, ανεξάρτητα από το είδος των δέντρων. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι γνωστή: Η υπηρεσία πρασίνου τους κάνει τη χάρη και κλαδεύει αυστηρά μέχρι εξαφάνισης το «κακό» δέντρο, που κρύβει τη βιτρίνα του καλού καταστηματάρχη. Το έχουμε δει κι αυτό. Το ότι δημιουργούν προβλήματα επίσης στα υπόγεια δίκτυα, πρέπει να τεκμηριωθεί. Οι βραχυχίτωνες δεν έχουν πολύ μεγάλο ριζικό σύστημα και δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό.

Το θέμα βέβαια με τα δέντρα στο κέντρο της πόλης δεν είναι σημερινό. Τα ίδια,
με λίγο διαφορετικό τρόπο, ακούγαμε παλιότερα για τη Βύρωνος, για τα πεύκα στην Υψηλάντου, για τα κυπαρίσσια στο Ωδείο, πρόσφατα για τον πλάτανο ψηλά στη Σκληβανιώτου. Κάποια κόπηκαν και κάποια είχαν την τύχη να υποστούν «βαθύ κούρεμα». Κάποια άλλα έχουν χαθεί κάτω από τις τέντες και τα στέγαστρα. Κάτι ανάλογο είχαμε με τις νεραντζιές στην πλατεία Ελευθερίας γιατί εμπόδιζαν τα τραπεζοκαθίσματα∙ και ορισμένα, όπως στη Ροζάκη Αγγελή, δεν τα άφησαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Τι έχει απομείνει; Οι νεραντζιές στις πλατείες, ο πλάτανος στη Βύρωνος και Χατζοπούλου, ο πετσοκομμένος πλάτανος στην αρχή της Διάκου, τα ηρωικά πλατάνια της Πλατεία Λαού, τα κυπαρίσσια στο Μνημείο του Διάκου στην Καλύβα - Μπακογιάννη. Μόνο αυτά τα δέντρα ήταν στο κέντρο της Λαμίας; Μετρώντας απώλειες, ας θυμηθούμε: τα δέντρα στην Πλατεία Διάκου -είπαν θα τα αντικαταστήσουν, είδατε τίποτα;- στον Τσολιά στην Πλατεία Πάρκου, τον πλάτανο στην Μακροπούλου και Σκληβανιώτου, τα κυπαρίσσια στο Ωδείο, τις νεραντζιές στην  Πλατεία Ελευθερίας και τόσα άλλα.  

Πολλές φορές άλλα τα βλέπουμε να υποφέρουν∙ και είναι πολύ πιθανό κάποιοι καλοπροαίρετοι να βάζουν το χεράκι τους, πράγμα επίσης πολύ συνηθισμένο... Το ποτίζουν με διάφορα, όπως χλωρίνες, πετρέλαια και ό,τι άλλο βρουν, ξεραίνεται το δέντρο και έρχεται ο δήμος επίσημα κα το κόβει...έτσι απλά. Έχουν χάσει την ανθεκτικότητά τους και είναι μάλλον ασθενικά. Υποφέρουν από τα λαμπάκια και τα καλώδια που τα «στολίζουν» όλο το χρόνο, υποφέρουν απότιστα και, ακόμα χειρότερα, υποφέρουν γιατί τους έχουν περιορίσει με τσιμέντο και πλάκες πεζοδρομίου τον κορμό και τις ρίζες εξαντλώντας το ζωτικό τους χώρο και τη δυνατότητα να αναπνέει και να δροσίζεται το ριζικό τους σύστημα. Αν δεν αντιστραφεί αυτή η εικόνα, θα χαθούν όλα πολύ σύντομα. Κάποιοι τα θεωρούν επικίνδυνα για ατυχήματα. Το ζήτημα είναι να υπάρξει σωστή περιποίηση ώστε να μην γίνονται επικίνδυνα.

Προτείνουν να αντικατασταθούν οι βραχυχίτωνες με φωτίνιες. Όμως η φωτίνια είναι ακατάλληλη για το συγκεκριμένο δρόμο, διότι είναι και αυτή αειθαλής - άρα πρόβλημα επίσης με τον ηλιασμό - και επιπλέον μικρότερου μεγέθους και ανάπτυξης από τον βραχυχίτωνα. Οπότε, αν ο βραχυχίτωνας κρύβει τις βιτρίνες, η φωτίνια θα τις κρύβει ακόμα περισσότερο... δυστυχώς.

Η ουσία είναι - γιατί να μην το πούμε – ότι δεν θέλουν δέντρα στη Ρήγα Φεραίου. Το πρόβλημα είναι οι βιτρίνες. Άντε και τα φύλλα για να μην καθαρίζουμε. Τα άλλα είναι δικαιολογίες και προφάσεις για το «ράβε-ξήλωνε». Μήπως όμως τα δέντρα εμποδίζουν και τα τραπεζοκαθίσματα; Όσα έχουν κοπεί ως τώρα δεν κόπηκαν γιατί είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στα υπόγεια δίκτυα ή γιατί σήκωσαν τα πεζοδρόμια. Όσα κόπηκαν στη Βύρωνος και αλλού, κόπηκαν για το «κακό το ριζικό τους» και όχι για το βαθύ ριζικό τους σύστημα.
Λαμία, 13.2.2016

* Αργύρης Χιόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: