14 Φεβ 2016

Έχεις καταλάβει γιατί δεν υφίσταται ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ΑΕ της Στερεάς;

Αγαπητέ μου φίλε,

Έχεις καταλάβει γιατί δεν υφίσταται ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ΑΕ της Στερεάς; Εγώ καταλαβαίνω, για καθαρά διαδικαστικούς λόγους που ξέφυγαν του νομικού τους συμβούλου. Δηλαδή είναι ερασιτέχνες∙ και τώρα προσπαθούν να εκβιάσουν τα πράγματα για να μην τα κάνουν από την αρχή όπως πρέπει. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απλά εφαρμόζει το νόμο. Δεν κάνει και καμιά επανάσταση.  Βέβαια αν ήταν κανένας προηγούμενος Γενικός Γραμματέας, μπορεί να τα κουκούλωνε. Το απλό είναι δύσκολο στην Ελλάδα.

Τα λέει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης.
Στα έχοντας υπόψη στο (3), που είναι η 374/2015 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέει ότι η μετατροπή από Σύνδεσμο σε ΑΕ δεν είναι σύννομη, γιατί δεν προηγήθηκε η συγχώνευση των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας (άρ 13 και 16 του ν. 4071/2012)

Η συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ έγινε. Δεν είχαν επί της ουσίας θέμα με κανένα ΦΟΔΣΑ τελικά, αλλά έγινε μετά τη μετατροπή σε ΑΕ. Δεν είναι τόσο έξυπνοι και ικανοί όσο νομίζεις... Και μου τη σπάει που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους και το μόνο που κάνουν είναι να υβρίζουν την Αποκεντρωμένη. Αλλά έτσι έχουν μάθει: Όταν οι υπηρεσίες εφαρμόζουν τη νομιμότητα με συνέπεια και κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να τους υβρίζουν και όταν τα κάνουν στραβά και παράνομα, να τους επαινούν…

Σημαίνει κάτι η απόφαση της Αποκεντρωμένης; Πέρα που τους ξαναλέει ότι τα δικονομικά τους δεν πιάνουν και να μην χρεώνουν στους Δήμους τα καθυστερημένα μέσω της ΔΕΗ, στο τέλος νομίζω θα τη γλυτώσουν για να μη γεμίσουμε σκουπίδια και γίνουμε «Πύργος», γιατί πολλοί τοπικοί ΦΟΔΣΑ δεν λειτουργούσαν έτσι κι αλλιώς. Πάρε παράδειγμα τον δικό μας της Κεντρικής Φθιώτιδας. Οπότε θα αναγκαστεί τελικά το Υπουργείο να καλύψει την ανικανότητά τους και να τους νομιμοποιήσει.

Η απόφαση αυτή αφορά την αρμοδιότητα αναθεώρησης και υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ Θα αναθεωρήσει λοιπόν η Περιφέρεια τον ΠΕΣΔΑ, αλλά τελικά να δεις ο ΦΟΔΣΑ θα τον υλοποιήσει είτε ως Σύνδεσμος, είτε ως ΑΕ. 

Όμως, αγαπητέ μου φίλε, επειδή εγώ είμαι δυσκολόπιστος και πονηρός, λέω ότι το παιχνίδι παίζεται στις καθυστερήσεις. Ο αγώνας είναι σικέ και σπαταλούν πολύτιμο χρόνο πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Αντί να στρώσουν παιχνίδι, να κάνουν ό,τι καλύτερο με μια σωστή διαβούλευση για την επικαιροποίηση των ΤΟΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ, αντί να έχουν ξεκινήσει τα έργα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων ανά Δήμο και με διαδημοτικές συνεργασίες, μας απασχολούν με τη διαδικασιολογία.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε έναν δύσκολο «αγώνα» αυτή τη φορά, που μάλλον θα κριθεί στα πέναλτι. Οπλίσου με νεύρα και υπομονή!

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος της Οκολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: