8 Νοε 2018

ΠΕΠΛΑ: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Λαμία, 7.11.2018

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας είναι μια κίνηση πολιτών με ενεργή παρουσία στα κοινά της πόλης μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Σε μια εποχή που γενικά η πολιτική αδυνατεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, κρίναμε - και προσπαθήσαμε να το κάνουμε από την αρχή σαφές - πως πρέπει να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τη φωνή και την παρουσία των ενεργών πολιτών. Βάλαμε ως στόχο την άμεση παρέμβασή μας στα τεκταινόμενα της τοπικής μας κοινωνίας, μέσα και έξω από το
δημοτικό συμβούλιο.  

Έχουμε μπει ήδη στην προεκλογική περίοδο και οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν. Ανακοινώσαμε τη συμμετοχή μας στις εκλογές με απόφαση της Συντονιστικής μας Επιτροπής σε πρώτη φάση, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων. Την οριστική απόφαση θα πάρει η συνέλευση των μελών, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Κίνησης.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές δεν προκύπτει από κάποια ανάγκη να εξυπηρετήσουμε κάποιο προσωπικό, κομματικό ή άλλο όφελος. Δεν επιδιώκουμε την υποστήριξη ή το χρίσμα κανενός κόμματος. Δεν ερχόμαστε και από το πουθενά… Αντιθέτως, αποτελούμε μια κίνηση πολιτών με χρόνια παρουσίας στα κοινωνικά κινήματα της Λαμίας και καθημερινή θα λέγαμε ενασχόληση με τα κοινά της. Δεν θα μπορούσαμε να λάβουμε αυτή την απόφαση, αν δεν είχαμε την πεποίθηση πως οι κινήσεις πολιτών και οι ζωντανοί και παραγωγικοί φορείς μπορούν να αναδείξουν μια νέα πολιτική κουλτούρα δημοκρατίας και διαλόγου απέναντι στο παλαιάς κοπής πολιτικό και κομματικό σύστημα. Μια νέα κουλτούρα συμμετοχής των κατοίκων και της κοινωνίας στα μεγάλα και μικρά ζητήματα, τα οποία αφορούν στην πόλη μας.

Ο δημαρχοκεντρισμός, που διακρίνουμε και ζούμε καθημερινά στη λειτουργία και τη διοίκηση του Δήμου μας - και το έχουμε τονίσει επανειλημμένα αυτό - καλλιεργεί και αναπαράγει ένα κακέκτυπο αυτοδιοίκησης και δημοκρατίας. Αυτό φυσικά οδηγεί και σε ποικίλα άλλα προβλήματα, που τα επωμίζεται ο δημότης. Είναι εμφανές σε όλους μας πλέον ότι η Λαμία έχει μείνει πίσω σε πολλούς τομείς. Έχει χάσει έδαφος και ο χρόνος είναι αμείλικτος!

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε - ως παραδείγματα - στα θέματα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων και του ΧΑΔΑ/ΧΥΤΑ, στα θέματα των αθλητικών υποδομών, του πρασίνου και της διαχείρισης του περιβάλλοντος, της βιώσιμης κινητικότητας, τα ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοποίησης και της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, της Λαμίας - τουριστικού προορισμού. Η καθαριότητα της πόλης και η διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς την εφαρμογή κανενός Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη μη προσπάθεια στα ζητήματα της ανακύκλωσης, δεν θυμίζουν σε τίποτα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Όλα αυτά «κρύβονται» κάτω από το χαλί, χωρίς κανένα απολογισμό, χωρίς τη λειτουργία των επιτροπών συμμετοχής του δημότη.

Η δική μας επιλογή είναι χιλιοειπωμένη και σαφής. Είμαστε υπέρ του δημοκρατικού διαλόγου και της δημόσιας διαβούλευσης στα θέματα της διοίκησης και στα μεγάλα ζητήματα της πόλης μας. Θεωρούμε προτεραιότητα για τον Δήμο την παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, του ελέγχου και της συμμετοχής. Επιμένουμε με έμφαση στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και του σεβασμού στο περιβάλλον. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο το δημαρχοκεντρικό μοντέλο του συστήματος διοίκησης – και όχι αυτοδιοίκησης. Δεν οραματιζόμαστε αυτό το μέλλον για την πόλη μας!

Ως Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θα πάρουμε μέρος στις δημοτικές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι απλά επιδιώκουμε να λάβουμε ένα ποσοστό που μας αντιστοιχεί, ή που θα επιλέξουν οι δημότες για μας, και το οποίο θα μας εξασφαλίσει κάποιες έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Θέλουμε - και θα επιδιώξουμε - τη δημιουργία ενός διευρυμένου και ανοιχτού δημοκρατικού μετώπου με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Θεωρούμε τον νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής ένα σημαντικό δημοκρατικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα μέτρο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν μετεκλογικές συγκλίσεις μέσα σε ένα πλατύ δημοκρατικό φάσμα.

Δηλώνουμε πλέον ξεκάθαρα πως πιστεύουμε βαθιά σε μια δημοτική αρχή που θα προκύψει από συνεργασίες και συγκλίσεις απόψεων και προγραμμάτων και που θα λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια, έλεγχο και συμμετοχή. Μια δημοτική αρχή ικανή να ανανεώσει ριζικά την κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης, αφήνοντας πίσω παλαιοκομματικές και τυχοδιωκτικές νοοτροπίες και πολιτικές. Μια νέα πρόταση με άξονα τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι εκλογές δεν είναι μια μάχη για την καρέκλα. Είναι πριν απ’ όλα μάχη απέναντι στην αλλοτρίωση και την αδιαφορία∙ μάχη για τη δυνατότητα της τοπικής κοινωνίας να ανασυγκροτηθεί και να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις του μέλλοντος. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η Πρωτοβουλία θα προσπαθήσει να πρωταγωνιστήσει και πάλι διαθέτοντας όλες της τις δυνάμεις. 

Καλούμε όσους συμφωνούν με την προσπάθεια αυτή να επικοινωνήσουν μαζί μας. Στόχος μας είναι η διεύρυνση και η ανανέωση των προσώπων.

Τηλ επικοινωνίας:
- 6977261256
- 6932837696

Δεν υπάρχουν σχόλια: