1 Δεκ 2018

Ας κρατήσουμε τουλάχιστον τη διαχείριση του Νεκροταφείου…


Του Στέφανου Σταμέλλου*

Η δημοτική και κοινωνική διαχείριση των Σφαγείων είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την ποιότητα και τον έλεγχο για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της λειτουργίας και της ορθής μεταχείρισης των ζώων. Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί το κέρδος, το κέρδος του ιδιώτη, να μπαίνει πάνω από την υγεία των καταναλωτών και την ποιότητα διατροφής.

Γράφαμε πριν λίγο καιρό σχολιάζοντας την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων - για την οποία, όσοι είχαν αυταπάτες ότι πρόκειται για προσωρινή και αναγκαία λύση, ο κ Σταυρογιάννης, όπως δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του, είναι περιχαρής και θέλει να εφαρμοστεί ως μοντέλο σε όλη την Ελλάδα - ότι επίκειται η ιδιωτικοποίηση των Σφαγείων και συζητιέται και η ιδιωτικοποίηση του Δημοτολογίου και του Ληξιαρχείου. Και όλα αυτά με το πρόσχημα ότι αδυνατεί ο Δήμος να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και ότι πρόκειται για
υπηρεσίες πολυδάπανες.

Ήρθε η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση των Σφαγείων να μας δικαιώσει∙ και μένει πια να δούμε, από αυτή την δημοτική αρχή, και την ιδιωτικοποίηση του Δημοτολογίου και του Ληξιαρχείου. Όμως ο Δήμος πρέπει απαραίτητα και με κάθε τρόπο να κρατήσει τη διαχείριση του Νεκροταφείου, ως σημειολογικό στοιχείο των αρμοδιοτήτων του!!

Η απόφαση του κ Σταυρογιάννη για την ιδιωτικοποίηση των Σφαγείων αναγκαστικά μας οδηγεί σε διάφορες σκέψεις. Ο κ Σταυρογιάννης απέδειξε μια φορά ακόμα ότι δεν είναι αυτοδιοικητικός, αλλά παραμένει ένας συντηρητικός πολιτικός με συγκεκριμένη ιδεολογική πλατφόρμα, τον νεοφιλελευθερισμό. Η προσωπική του ατζέντα και οι πολιτικές του φιλοδοξίες τον σπρώχνουν σε τέτοιες αποφάσεις.  Και ήταν λογικό φυσικά οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κοτρωνιά - και αύριο του κ Καραΐσκου; - να μην διαφωνήσουν με την ιδιωτικοποίηση των Σφαγείων, αφού «εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα». Άλλωστε η απαξίωση τέτοιων δημοτικών υπηρεσιών, όπως της Καθαριότητας, όπως και των Σφαγείων, και η συκοφάντηση της δημόσιας και κοινωνικής λειτουργίας τους, κρατάει χρόνια. Αυτό δεν το ξεχνάμε και δεν είμαστε αφελείς.

Ο πρώην αντιδήμαρχος, ο κ Ριζάκος, στη συνέντευξή του σε τοπικό ραδιόφωνο υποστηρίζει ότι στη διάρκεια της δικής του αντιδημαρχίας τα Σφαγεία είχαν θετικό αποτέλεσμα και ότι ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του αρνήθηκε ο δήμαρχος να συνεχίσει να έχει την αρμοδιότητα αυτή, αν και τη ζήτησε.

Επίσης ο κ Ρούλιας, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ανέφερε σε ανύποπτο χρόνο ότι υπάρχει πρόβλημα στα Σφαγεία και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα έρθει σχετικό πόρισμα στην Επιτροπή για συζήτηση. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε το θέμα, για συζήτηση και απόφαση εισήγησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την «εκμίσθωση της δημοτικής έκτασης, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των Δημοτικών Σφαγείων σε ιδιώτες».

Το θέμα όμως της οικονομικής λειτουργίας των Σφαγείων είναι καθαρά θέμα της Οικονομικής Επιτροπής και αφορά στη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου. Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες, η Οικονομική Επιτροπή, ως όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου: «εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο ετήσιο σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του δήμου. Παρακολουθεί την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου και ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο» Τι από αυτά έγιναν; Πότε κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ετήσιο σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας και πότε παρακολούθησε η Οικονομική Επιτροπή το συγκεκριμένο θέμα, της διαχείρισης δηλαδή των οικονομικών των Σφαγείων;

Το θέμα επίσης της αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας και της τήρησης των όρων λειτουργίας των σφαγείων, που επιβάλει ο νόμος, είναι θέμα σωστής διοίκησης και οργάνωσης. Έχουμε σκεφθεί γιατί ο ιδιώτης θα μπορέσει καλύτερα; Μήπως γιατί θα ρισκάρει στην ποιότητα και στην τήρηση των όρων; Κι αυτό τι σημαίνει;;

Όχι, δεν είμαστε αφελείς. Αν πράγματι υπήρχε οικονομικό πρόβλημα με ζημίες στη λειτουργία των Σφαγείων, έπρεπε να συζητηθεί έγκαιρα σε όλες τις αρμόδιες επιτροπές και στο δημοτικό συμβούλιο με άλλο στόχο. Με στόχο την εξασφάλιση των όρων βιωσιμότητας και όχι ιδιωτικοποίησης. Γιατί η δημοτική και κοινωνική διαχείριση των Σφαγείων είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την ποιότητα και τον έλεγχο για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της λειτουργίας και της ορθής μεταχείρισης των ζώων. Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί το κέρδος, το κέρδος του ιδιώτη, να μπαίνει πάνω από την υγεία των καταναλωτών και την ποιότητα διατροφής.

Λαμία, 30.11.2018
* Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: