3 Δεκ 2007

Οικονομούπολη και Σπαταλούπολη:
με τα μάτια των παιδιών

Σε μια χώρα μακρινή υπήρχαν δύο πόλεις πολύ κοντινές αλλά πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, η Οικονομούπολη και η Σπαταλούπολη. Στη μια πόλη οι άνθρωποι ήταν οικολόγοι και στην άλλη ήταν σπάταλοι.

Στην Οικονομούπολη οι άνθρωποι είχαν πολλά πάρκα, δέντρα, ζώα και όμορφο φυσικό περιβάλλον. Στους δρόμους είχαν διαφορετικά σκυβαλλοδοχεία για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό. Οργάνωναν πολλές εκδρομές στη φύση και στο βουνό.

Έφτιαχναν δικά τους οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Χρησιμοποιούσαν για κοντινές αποστάσεις το ποδήλατο γι΄ αυτό και είχαν πολλούς ποδηλατόδρομους. Δε χρησιμοποιούσαν συχνά ιδιωτικό αυτοκίνητο αλλά λεωφορείο. Έκαναν οικονομία στο νερό και στον ηλεκτρισμό. Ο κ. Οικολογίδης, που ήταν πρόεδρος της Οικονομούπολης, ενδιαφερόταν πολύ για την πόλη του. Γι’ αυτό εκλεγόταν πάντα δήμαρχος.

Αντίθετα στη Σπαταλούπολη ,ο δήμαρχός της ο κ. Σπάταλος ήθελε η πόλη του να είναι μεγαλοπρεπής. Στην πόλη αυτή όλοι είχαν σπίτια μεγάλα σαν παλάτια και όλοι οδηγούσαν ιδιωτικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Οι άνθρωποι ήταν ντυμένοι με ακριβά ρούχα δερμάτινα ,γούνες κ.ά. Δε χρησιμοποιούσαν οικολογικά προϊόντα και η πόλη ήταν γεμάτη με σκουπίδια. Ακόμα κι όταν πήγαιναν εκδρομές στη θάλασσα ή στο βουνό άφηναν τα σκουπίδια τους εκεί.

Μια μέρα ο κ.Σπάταλος συνάντησε τον κ.Οικονομίδη στο αεροδρόμιο. Χωρίς να χάσουν καιρό άρχισαν να συζητούν τα προβλήματα της πόλης τους. Φυσικά ο κ. Οικονομίδης είχε πολύ λίγα να πει ,αφού η πόλη του δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Αντίθετα ο κ.Σπάταλος είχε πολλά να πει. Στην πόλη του ξεχείλιζαν τα σκουπίδια, υπήρχε πολύ καυσαέριο, ηχορύπανση, έλλειψη πρασίνου και τόσα πολλά άλλα που στο τέλος απ’την πολλή κουβέντα έχασαν το αεροπλάνο που θα τους έπαιρνε στη Γερμανία για ένα συνέδριο.

Μετά από την πολύωρη όμως αυτή συζήτηση ο κ. Οικολογίδης κατάφερε να πείσει τον κ. Σπάταλο ότι αν ακολουθούσε οικολογική πολιτική θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα της πόλης του. Έτσι τα επόμενα χρόνια οι κάτοικοι της Σπαταλούπολης έκαναν πολλές προσπάθειες και άλλαξαν τόσο πολύ την πόλη τους που στο τέλος σκέφτηκαν να αλλάξουν και το όνομα της. Πώς να την ονομάσουν άραγε; Έχετε εσείς κανένα όνομα να τους προτείνετε;

Σκορδή Λουκία, Γεωργίου Ανδρέας
http://www2.cytanet.com.cy/agioannis-dim-la/ecologyE1.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: