1 Ιουλ 2008

Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Με αφορμή τη φωτιά στον σκουπιδότοπο Λαμίας

1.7.2008

Η καύση των σκουπιδιών δημιουργούσε και δημιουργεί σε πολλούς ακόμη τη λαθεμένη εντύπωση της καθαριότητας και του νοικοκυριού. Όμως το αόρατο επιβλαβές αποτέλεσμα της καύσης των απορριμμάτων σε ένα σκουπιδότοπο, είναι η έκλυση διοξινών στο περιβάλλον.

Οι διοξίνες είναι μια ομάδα - διακοσίων περίπου - χημικών ενώσεων χλωρίου, ιδιαίτερα τοξικών, οι οποίες παράγονται ως παραπροϊόντα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Κύρια πηγή διοξινών στην Ελλάδα αποτελεί η καύση των σκουπιδιών στις ανεξέλεγκτες χωματερές - σκουπιδότοπους, και ειδικά των πλαστικών (PVC), καθώς και η καύση των παλαιών ελαστικών αυτοκινήτων και η εγκληματική ρίψη καμένων λαδιών στην ύπαιθρο.

Οι επιστημονικές έρευνες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι προκαλούν: Δερματικές παθήσεις, ηπατικές βλάβες, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, επηρεασμό της γονιμότητας, του νευρικού συστήματος, διαταραχές κατά την ανάπτυξη, διαταραχές συμπεριφοράς απογόνων και αύξηση των ποσοστών καρκίνου σε ενήλικες που έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες διοξινών για πολλά χρόνια. Βιοχημικές έρευνες έχουν δείξει πως οι διοξίνες μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης. Σε πειραματόζωα η έκθεση σε διοξίνες, της τάξης των λίγων τρισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου, έχει προκαλέσει ευρύ φάσμα τοξικολογικών επιπτώσεων. Χαρακτηριστικό των διοξινών είναι ότι πρόκειται για ρύπο που βιοσυσσωρεύεται, δηλαδή δε φεύγει από τον οργανισμό, αλλά κάθε νέα ποσότητα που προσλαμβάνουμε προστίθεται, δηλητηριάζοντας τον περισσότερο. Η δράση τους δηλαδή είναι αθροιστική και οι βλάβες που προκαλούν εμφανίζονται μετά από κάποια χρόνια.

Η προσβολή της ανθρώπινης υγείας γίνεται βασικά μέσω της τροφικής αλυσίδας, δηλαδή διαμέσου του φαγητού και του νερού και σε πολύ μικρό ποσοστό μέσω της αναπνοής (κυρίως της κατάποσης της σκόνης). Ειδικά με την κατανάλωση ζωικών παραγώγων, μια και οι διοξίνες ανήκουν στην κατηγορία των λιποφιλικών ουσιών συνεπώς παγιδεύονται στο λίπος των ζώων. Η διαδικασία είναι αλυσιδωτή: Τα σκουπίδια καίγονται, απελευθερώνονται διοξίνες στην ατμόσφαιρα όπου μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων καταλήγουν στο έδαφος και στην επιφάνεια των φυτών, τα ζώα βόσκοντας παίρνουν τις διοξίνες στον οργανισμό τους και τις συσσωρεύουν στο κρέας, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, το μέλι. Ο άνθρωπος τρώει αυτά τα ζωικά παράγωγα ή καταναλώνει φυτικά προϊόντα, όπως ελιές και λάδι, που λόγω της ελαιώδους υφής τους απορροφούν τις διοξίνες, και με αυτόν τον τρόπο εκτίθεται στις βλαβερές για την υγεία του συνέπειες.

Μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε καλλιέργειες αλλά και σε ζωικά προϊόντα που βρίσκονται κοντά σε χωματερές, έχουν δείξει αυξημένες συγκεντρώσεις διοξινών έως και πέντε φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Το γεγονός ότι οι διοξίνες δε φαίνονται, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι δίπλα μας σήμερα έχουμε μια τοξική βόμβα που πρέπει να εξουδετερώσουμε σβήνοντας σε πρώτη φάση τη φωτιά, που καίει ακόμα. Γιατί έχει αποδειχθεί πια ότι στις περιπτώσεις καύσης οι τιμές των τοξικών χημικών ενώσεων, που εκλύονται από τους σκουπιδότοπους πολλαπλασιάζονται και ότι τα προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα ακόμα και έξι χιλιομέτρων από καιγόμενες χωματερές γίνονται φορείς των επικίνδυνων αυτών ουσιών.

Υποθέτουμε ότι το θέμα έχει γνωστοποιηθεί από την δημοτική αρχή και τους αρμόδιους φορείς του νομού στην πολιτεία, η οποία πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα. Από την άλλη κάθε μέρα που περνάει η δημόσια υγεία πλήττεται όλο και περισσότερο, όλο και πιο ανεπανόρθωτα.

Αυτό λοιπόν που πρέπει εμείς ως κοινωνία της Λαμίας να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, για να προβάλουμε δυναμικά διεκδικήσεις προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα επιβάλλεται να πάρουμε ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες, που θα έχουν ως άμεσο στόχο την ελάττωση του όγκου των σκουπιδιών, τη μείωση της τοξικότητας της σύνθεσής τους και το σταμάτημα της καύσης τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τα περιθώρια για άλλες δικαιολογίες, αναβολές και ως συνήθως μετάθεση των ευθυνών αποκλειστικά στο ούτως ή άλλως ανάλγητο κράτος.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν
. Ο Δήμος και οι διάφοροι κοινωνικοί φορείς να οργανώσουν και να επιδοθούν σε μια εκστρατεία συνεχούς ενημέρωσης των κατοίκων. Εμείς, οι πολίτες να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας σήμερα κιόλας να καταναλώνουμε λιγότερο πλαστικό, να μην πετάμε οπουδήποτε τα λάδια, τις μπαταρίες, τα λάστιχα, τις οικιακές συσκευές, το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, τις συσκευασίες. Να διεκδικήσουμε από το Δήμο να οργανώσει καλύτερα τις απαραίτητες υποδομές για το διαχωρισμό, τη συγκέντρωση και την ανακύκλωση όλων αυτών των υλικών και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφεύγονται οι πυρκαγιές, σκόπιμες ή από αυτοανάφλεξη, στο σκουπιδότοπο. Οι καθυστερήσεις της δημοτικής αρχής είναι δεδομένες και επικίνδυνες.
(πηγή Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας)

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: