2 Ιουλ 2008

ΧΥΤΥ τον λέγανε και όλοι τον περιμένανε.
Τώρα περιμένουμε τα πρόστιμα


Το ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα από την 1η Ιανουαρίου 2009, αν δεν απαλλαχθεί από τις παράνομες χωματερές και δεν λειτουργήσει τους ανάλογους ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Το είχαμε επισημάνει πολλές φορές και μάλιστα με πολυσέλιδη ανακοίνωση, την οποία στείλαμε σε όλους τους δήμους και την παρουσιάσαμε και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο πριν τουλάχιστον δύο χρόνια.

Εδώ ισχύει η λαϊκή παροιμία "τι είχαν τα έρμα και ψωφάγανε". Τι περιμένει κανείς από τον δήμο της Λαμίας, να κάνει ΧΥΤΥ; Ενώ αφήνει τρεις μέρες τον σκουπιδότοπο να καίει, προκαλώντας την αγανάκτηση του κόσμου, με το επιχείρημα ότι δεν είχε χειριστή μπουλντόζας να σκεπάσει τα σκουπίδια. Αυτή είναι η Ελλάδα, που είπε και ο μεγάλος. Αυτός είναι ο δήμος Λαμίας, με δήμαρχο τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ. Τα οράματα τον μάραναν... Καθρέφτης της κοινωνίας μας;; Ας το σκεφτούμε και λίγο, να δούμε τί κάνουμε καθημερινά ο καθένας;

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 1.7.2008

Τσουχτερά πρόστιμα αν δεν κλείσουμε τις χωματερές


Σε 7,5 εκατ. ευρώ, ημερησίως, θα ανέρχεται το πρόστιμο, για τη λειτουργία των παράνομων χωματερών, που θα καλούμαστε να πληρώνουμε, μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Στη σχετική δήλωση προέβη το πρωϊ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που έδωσαν ο ίδιος και οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, και ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο (των 7.440.000 ευρώ, ημερησίως) μάλιστα, αποτελεί την αισιόδοξη εκδοχή των οικονομικών κυρώσεων για τις παράνομες χωματερές στην Ελλάδα και θα επιβληθεί μόνον εφόσον κατορθώσουμε, έως το τέλος του χρόνου, να διατηρήσουμε σε λειτουργία 492, αφού προηγουμένως έχουμε κλείσει άλλες 1.555 σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε το δικαίωμα να επιδιώξουμε και αναστολή των προστίμων, αφού, όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, «από την πλευρά της ΕΕ, έχουμε δει ότι είναι διατεθειμένοι να δείξουν κατανόηση, εφόσον κλείσουμε τις 1.555 χωματερές έως το τέλος του χρόνου».

Στο αγωνιώδες ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα τεράστια πρόστιμα, ο κ. Νάκος απάντησε ότι «τα πρόστιμα θα παρακρατηθούν από τους πόρους που δικαιούται η χώρα και θα κατανεμηθούν στους δήμους, οι οποίοι διατηρούν τις παράνομες χωματερές».

Η απόφαση της Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής να καταβληθούν τα πρόστιμα από τους ίδιους τους δήμους, που ευθύνονται για τη λειτουργία -εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες περιπτώσεις- των παράνομων χωματερών, προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Νάκος, το 2004 λειτουργούσαν 2.974 παράνομες χωματερές στη χώρα. Έως σήμερα έχουν κλείσει και αποκατασταθεί 927 χωματερές σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες από 250, μάλιστα, έχουν κλείσει τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το 2003 η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη λειτουργία παράνομων χωματερών. Το 2005 καταδικάσθηκε για την ύπαρξη 1.125 παράνομων χωματερών, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ότι θα αποκατασταθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Από τις χωματερές που πρέπει να αποκατασταθούν έως το τέλος του 2008, ποσοστό 65% είναι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας.

Πηγή ΑΠΕ
01/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: