9 Ιουλ 2011

Είμαστε -και θα γίνουμε ακόμα πιο- αυστηροί σε ζητήματα που αφορούν τις αρχές μας

Διαφάνεια, έλεγχος, συμμετοχή, βιωσιμότητα, κοινωνική αλληλεγγύη

Λαμία, 8.7.2011

Είναι γεγονός ότι μετά τις συνεχείς πιέσεις και τη μήνυση, που κατέθεσαν μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών κατά του Δημάρχου και [...]του αρμόδιου Αντιδημάρχου για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, η κατάσταση στο Κέντρο της πόλης βελτιώθηκε σημαντικά. Αυτό που δεν είχε γίνει τα δύο τελευταία χρόνια, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών συμπολιτών μας και φορέων, έγινε σε μια μέρα. Ο Δήμαρχος «αποφάσισε» να ζητήσει από τα καταστήματα την εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων, τα οποία φαίνεται πως συμμορφώθηκαν, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα τραπεζοκαθίσματα.

Αυτό δείχνει ότι το προηγούμενο διάστημα ο Δήμαρχος δεν είχε τη βούληση -ποιος ξέρει γιατί- να εφαρμόσει τις κείμενες διατάξεις. Φαίνεται λοιπόν ότι η ευθύνη των όσων προηγήθηκαν ήταν αποκλειστικά δική του, ενώ «άδειασε» κυριολεκτικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που μάταια προσπαθούσε στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να δικαιολογήσει την κατάσταση. Του υπενθυμίζουμε δε ότι ίδιος εκτελεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τις προβλεπόμενες συλλογικές διαδικασίες…

Στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών επιμένουμε στη σύνταξη και ψήφιση ενός Κανονισμού Διαχείρισης των Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στην πόλη μας. Επιμένουμε στη σαφή οριοθέτηση με ανεξίτηλη γραμμή του χώρου που δικαιούται να καταλαμβάνει το κάθε κατάστημα. Επιμένουμε στη σωστή τοποθέτηση των τεντών, στην απομάκρυνση των πλαστικών κατασκευών στις πλατείες και των κάθετων υαλοπετασμάτων.

Δεν θέλουμε να γίνει η οικονομική κρίση «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για κάθε παραβάτη και δικαιολογία για ασύδοτη εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χώρου. Στη σημερινή συγκυρία έχουμε ανάγκη από σωστούς επαγγελματίες και σωστούς καταναλωτές. Έχουμε ανάγκη την αυστηρή και ισότιμη τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και του προληπτικού δημιουργικού ελέγχου χωρίς απαραίτητα να καταφεύγει κανείς σε μορφές καταστολής και τιμωρίας. Με λίγα λόγια δεν θέλουμε να κλείνουν καταστήματα ή να εφαρμόζονται αυστηρά δυσβάστακτα πρόστιμα και αυτόφωρες διώξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συμφωνήσουμε και σ’ αυτά τα μέτρα, στις περιπτώσεις που αγνοούνται οι προτροπές της Δημοτικής Αρχής και ο Κανονισμός.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: