19 Ιουλ 2011

Μια πλατεία που όζει και βρωμά


Κύριε Δήμαρχε,

Σας είναι γνωστό πως ο κάθε δημόσιος χώρος, χωριού και πόλης, είναι ο καθρέφτης του επιπέδου των κατοίκων που ζουν σ’ αυτόν τον τόπο. Και μ’ αυτό εννοούμε κάθε είδος επιπέδου: του πολιτιστικού, του οικονομικού, του πνευματικού, του κοινωνικού και γενικά όλων εκείνων των πνευματικο-οικονομικών παραμέτρων που συντελούν στη δημιουργία μιας ευάριθμης και πολιτισμένης κοινωνίας. Κάποτε αυτοί οι δημόσιοι χώροι – αγορά – τους λέγαν τα παλιά τα χρόνια, ήταν όντως μέρη αναψυχής και [...]παίρνανε τη σφραγίδα και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητες των κατοίκων τους. Θυμηθείτε την Πλατεία Πάρκου των παιδικών σας χρόνων, όχι τη σημερινή αλάνα. Φέρτε στη θύμησή σας την Πλατεία Διάκου με τα ατόφια χυτο-σιδερένια κάγκελα και τους φοίνικες. Την Πλατεία Ελευθερίας, που ήταν όντως αρχοντική και μεγαλόπρεπη. Την Πλατεία Λαού, μια πλατεία σημείο αναφοράς για τον ντόπιο και τον επισκέπτη.

Κάθε μουσαφίρης της πόλης κουβαλούσε την ανάμνηση τούτης της πλατείας. Μιας πλατείας που σήμερα έχει καταντήσει ο πιο άθλιος και ο πιο ρυπαρός χώρος. Χώρος εστίας βρωμιάς και μόλυνσης. Ευτυχώς που δεν υπάρχει νομίατρος και το άλλοτε υγειονομικό κέντρο!

Κατασκευάσατε ένα σιντριβάνι που όταν λειτουργεί ζέχνει ο τόπος. Και όταν παύει να λειτουργεί μοιάζει με εκείνες τις βαλόγουρνες που έσφυζαν από βατραχάκια. Γνωρίζετε ότι τούτο το έκτρωμα ήταν μια από τις αποτυχίες σας, όμοια με κείνη τη σκάλα στην Αγίου Νικολάου. Γνωρίζετε, επίσης κ. Δήμαρχε ότι στις πλατείες δεν «φυτεύουμε» σκουπιδοτενεκέδες και μάλιστα ξεχαρβαλωμένους και άπλυτους. Γνωρίζετε, επίσης ότι μια πλατεία, και μάλιστα αυτή η πλατεία, δεν είναι χώρος στάθμευσης παντός είδους τροχοφόρου προς ικανοποίηση των ψηφοφόρων σας, Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να υποβιβάζετε το επίπεδο και τη νοημοσύνη των κατοίκων μιας πόλης 2500 χρόνων. Σας είχαμε μιλήσει και άλλοτε για το φωτισμό, την περιποίηση των δένδρων, το νοικοκύρεμα των περιπτέρων, αλλά στου κουφού την πόρτα, έλεγε η γιαγιά.

Θα ‘θελα να σας ρωτήσω κ. Δήμαρχε, έχετε καθίσει ποτέ στην πλατεία Λαού να πιείται τον καφέ σας; Έχετε δεχθεί μια συνάντηση ξένων επισκεπτών σας, να τους πάτε και να τους προσφέρετε ένα ποτό σ’ αυτή την πλατεία που είναι γεμάτη γλίτσα και λέρα; Όχι βέβαια.

Πιστεύω, όμως κύριε Δήμαρχε, με την ευαισθησία που σας διακρίνει και το μεράκι και το φιλότιμο του παλιού Λαμιώτη, όχι του Δημάρχου και κάποιων «φωστήρων» αντιδημάρχων, θα κάνετε κάτι για να αναδείξετε αυτό τον ιστορικό χώρο και να τον ανεβάσετε στο επίπεδο που του πρέπει. Ότι θα του δώσετε τη νότα που του αξίζει. Και τότε θα ποιούμε τον καφέ μας, όπως στην άλλοτε «ΒΟΣΤΩΝΗ». Τη θυμόσαστε βέβαια.

Με εκτίμηση
Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος
Δάσκαλος

Εφημ ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Φύλλο 15.7.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: