16 Ιουλ 2011

Εσείς τί θα κάνετε δήμαρχε με τους φοίνικες, θα τους απομακρύνετε;



Αριά, η ελληνική απάντηση στους φοίνικες


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΥΜΑΚΗ
[O Nίκος Θυμάκης είναι γεωπόνος στην Ανθοκομική Εκθεση Δήμου Κηφισιάς και ιδρυτής της GreekPalmSociety].


Από τον καιρό που συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα έχουμε καλά «ξεμπερδέματα» με τον ρυγχοφόρο, το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι που πλήττει ανεπανόρθωτα τους φοίνικες, άρχισε να μας απασχολεί το ερώτημα: «Στη θέση του κατεστραμμένου φοίνικα, τι να φυτέψω;». Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος, βλέποντας τις τεράστιες απώλειες των φοινικοειδών -σε αστικούς και μη κήπους-, ζητάει πλέον από τον γεωτεχνικό, τον κηποτέχνη μια βιώσιμη, αισθητικά αποδεκτή, αλλά και φυτοτεχνικά εύκολη σε χειρισμούς λύση.

Απαιτεί δηλαδή από τους «ειδικούς» » του[...] πρασίνου, να παρέμβουμε κατ' ουσίαν, κοινωνικά και «παιδευτικά», στο πράσινο του ελεύθερου χώρου, μακριά από μόδες, μανίες και άλλα συναφή ενός... αμαρτωλού παρελθόντος που οδήγησε στη «φοινικολαγνεία».

Μια τάση για την οποία δεν φταίνε σε τίποτα τα φυτά. Οι αγοραστές, αλλά κυρίως όσοι εισηγήθηκαν τη φύτευσή τους ευθύνονται, γιατί αγνόησαν το ότι οι ξενόφερτοι φοίνικες δεν έχουν κανέναν φυσικό εχθρό στη χώρα μας. Και ως εκ τούτου, η προσβολή τους είναι εύκολη, ενώ η σωτηρία τους δύσκολη.

Μέσα λοιπόν από συζητήσεις με πολύ κόσμο, κυρίως στην Κηφισιά, που είχαν στην ιδιοκτησία τους «μνημειακούς» φοίνικες των Καναρίων, αναζητήσαμε μια εναλλακτική λύση. Και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην επιλογή της αριάς (Quercus ilex), ενός ενδημικού είδους της αττικής χλωρίδας, που αναπτύσσεται σε πολλών ειδών εδάφη. Πρόκειται για αειθαλές φυτό με ιδιαίτερου χρωματισμού φύλλωμα και σχήμα που αποκτά μεγάλο ύψος, ταιριάζοντας με τα χρώματα και τις «δομές» των νεοκλασικών κτισμάτων. Εύκολο φυτό στην καλλιέργεια, είναι ανθεκτικό στο καυσαέριο, γι' αυτό και είναι κατάλληλο για αστικά κέντρα.

Σε μια εποχή, λοιπόν, που πρέπει να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα, είναι σημαντικό να επαναφέρουμε αυτού του είδους τα φυτά στην Αττική. Και ίσως, το «πάθημα» με τον ρυγχοφόρο κάνθαρο και τα φοινικοειδή να μας γίνει μάθημα, αφενός για μια ορθολογικότερη χρήση των φυτών στο δημόσιο πράσινο και, αφετέρου, για να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στα θαυμάσια είδη που μας προσφέρει η πλουσιότατη ελληνική χλωρίδα!

Η αριά ή άριος δρυς μπορεί να αποτελέσει «κοινωνική» παρέμβαση του γεωτεχνικού - κηποτέχνη και εμβληματικό φυτό του αστικού δημόσιου χώρου. Και ως προς τα ελληνικά φοινικοειδή, ας «στρέψουμε» την προσοχή μας στον κρητικό φοίνικα, το φοίνικα του Θεόφραστου και του Βάι, πριν αποτελέσει και αυτός παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: