16 Φεβ 2008

Ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους
Αμίαντος αιτία θανάτου

(από το ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ, 14.02.08)

Πριν από δύο (2) χρόνια ο γράφων είχα εισαχθεί στο Νοσοκομείο για διάφορες εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι είχα πρόβλημα στους πνεύμονες. Στις ερωτήσεις των γιατρών απάντησα ότι δεν καπνίζω, δεν πίνω και οι συνθήκες της εργασίας μου ήταν καλές. Δεν άργησα να καταλάβω ότι ο υπαίτιος της κατάστασης αυτής ήταν ο ύπουλος φονιάς που ακούει στο όνομα ΑΜΙΑΝΤΟΣ.

Τι είναι όμως ο Αμίαντος;
Είναι γενικός όρος, με κοινή ονομασία για μια ομάδα ορυκτών ινώδους μορφής. Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως με τη μορφή του αμιαντοτσιμέντου.
Τα προϊόντα αυτά σωλήνες πίεσης – πλάκες – φύλλα περιέχουν τους πιο επικίνδυνους τύπους αμιάντου Κροκυδόλιθο και Αμοσίτη.
Οι πλάκες περιέχουν 10% έως 15% αμίαντο, οι παλαιότερες δε έχουν στη σύνθεσή τους 40% αμίαντο. Απ’ αυτές τοποθετήθηκαν στις στέγες των Εργατικών Κατοικιών στα Γαλανέικα Λαμίας.
Σπάζοντας αυτές οι πλάκες αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες ινών αμιάντου. Ακόμη και το νερό της βροχής με την πάροδο του χρόνου αποδεσμεύει τις καρκινογόνες ίνες. Τοποθετήθηκαν το 1979 ενώ ήταν γνωστό από το 1955 ότι ήταν καρκινογόνες.
Θα μπορούσα να γράψω τόμους ολόκληρους για τις επιπτώσεις στην υγεία από τον αμίαντο μα σέβομαι το χώρο της εφημερίδας.

Κ Νομάρχη, κ Δήμαρχε,
Παραμονές των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών έγινε μια σύσκεψη στη Νομαρχία με παρόντες τον κ Γιακουμάτο και τον Πρόεδρο του Ο.Ε.Κ., θα τη θυμάστε πιστεύω. Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θ’ άρχιζαν οι εργασίες για απομάκρυνση του αμιάντου σύντομα αφού υπήρχε η πίστωση.
Δεν νομίζετε ότι δεν πάει άλλο; Από τη μια ο Αμίαντος και από την άλλη πλευρά των σπιτιών οι γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Σε τι ιδανικό μέρος ζούμε ΚΥΡΙΟΙ!
Έκανα μια προσπάθεια να καταγράψω αιτίες θανάτου και τρόμαξα. Ο διπλανός μου μπαινοβγαίνει στο «Σωτηρία», προχθές αποχαιρετίσαμε το γείτονά μας στο στερνό του ταξίδι.
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ – ΑΜΙΑΝΤΟΣ

13.2.08
Βασίλειος Μακρίδης
Αντιπρόεδρος Σωματείου
Εργ. Κατοικιών Γαλανέικων

Δεν υπάρχουν σχόλια: