27 Φεβ 2008

Ο «κυλιόμενος διάδρομος» στην Αγίου Νικολάου

Λαμία, 21-02-2008
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας, για να συζητηθεί από τους συμπολίτες μας, ένα γενικότερο θέμα που αφορά την πόλη και που θα έπρεπε να αποτελεί τη βασική παράμετρο προκειμένου να αποφασισθεί κάποιο έργο δημοτικό ή ιδιωτικό. Πρόκειται για την προστασία του παραδοσιακού φυσικού της περιβάλλοντος.

Αφορμή μου δίνει ο «κυλιόμενος διάδρομος» που κατασκευάστηκε από το Δήμο (αλλά δεν λειτούργησε μέχρι στιγμής), στην οδό Αγ. Νικολάου –στο μικρό διάστημα από την οδό Όθωνος μέχρι την Ησαϊα- για να διευκολύνονται όπως είπαν, όσοι επιθυμούν να ανεβούν στην εκκλησία, ιδίως οι ηλικιωμένοι που κουράζονται στον ανήφορο –παραμένει βέβαια ένα ζήτημα σχετικό, τι θα γίνει με τα παραδοσιακά από αιώνες σκαλοπάτια που οδηγούν στον ναό. Οι προθέσεις βέβαια φαίνονται ευγενείς και τα έργα είναι καλοδεχούμενα αν δεν δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θέλουν να λύσουν και κυρίως δεν αντιστρατεύονταν την βασική αρχιτεκτονική δομή της πόλεως. Προκύπτουν δε πολλές απορίες, όπως π.χ. οι ίδιες οι ανάγκες, ίσως δε πιο επιτακτικές, υπάρχουν για όλους σχεδόν τους ανηφορικούς δρόμους της Λαμίας που οδηγούν είτε προς εκκλησίες π.χ. Αγ. Θεόδωρος, Παναγία Δέσποινα, Αρχοντική κ.λ.π. είτε γενικότερα προς κάθε προς Βορρά κατεύθυνση, αφού η Λαμία είναι αμφιθεατρικά χτισμένη επάνω σε λόφο και όσοι συμπολίτες μας κατοικούν στα υψηλότερα σημεία υφίστανται επίσης αν όχι και μεγαλύτερη κόπωση, ανεβαίνοντας προς τις κατοικίες τους π.χ. στον Αγ. Λουκά, άνωθεν της οδού Εκκλησιών, μεταξύ των οδών Υψηλάντη και Τυμφρηστού κ.λ.π. Θα έπρεπε και αυτοί ίσως πριν απ’ όλους τους άλλους να έχουν κυλιόμενους διαδρόμους ή ακόμα χειρότερα κυλιόμενες σκάλες προς δόξαν μάλλον της καινοτομίας και μόνο, διότι οι ίδιοι δεν έχουν σκεφτεί ποτέ να ζητήσουν τέτοιες διευκολύνσεις και χαίρονται τη ζωή τους (το συνιστούν μάλιστα και όλοι οι γιατροί) πεζοδρομώντας! Σήμερα άλλωστε με την αστική συγκοινωνία έχουν λύσει το πρόβλημα είτε ανεβαίνοντας είτε κατεβαίνοντας.

Μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή γενίκευση των κυλιόμενων διαδρόμων ή με κυλιόμενες σκάλες (escalator) οδηγούν στην εξαφάνιση της φυσιογνωμίας της Λαμίας, του φυσικού της περιβάλλοντος που είναι ακριβώς οι ανηφόρες και οι κατηφόρες από αιώνες. Η Λαμία ολόκληρη είναι δείγμα παραδοσιακού οικισμού με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση που προστατεύεται όχι απλώς από ιστορικό ενδιαφέρον, είναι προστατευμένη από το Σύνταγμα ως περιοχή και ως φυσικό περιβάλλον. Αποτελεί δε κληρονομιά όλων των κατοίκων και υποχρέωσή τους να διατηρήσουν τον αμφιθεατρικό χαρακτήρα της και φυσικά τις ανηφόρες και τις κατηφόρες. Άλλωστε αυτό έμμεσα συνάγεται από τους περιορισμούς δομήσεως, αναλόγως των οδών, ως προς το ύψος των οικοδομημάτων. Εξάλλου η πρόσβαση προς τα υψηλότερα μέρη γίνεται με άνεση οδικώς.

Από πρακτικής δε πλευράς με τις μηχανικές αυτές καινοτομίες δυσχεραίνεται η ήδη δύσκολη κυκλοφορία των αυτοκινήτων και συγκεκριμένα με τον εν λόγω κυλιόμενο διάδρομο στην στροφή Ησαϊα – Αγ. Νικολάου οι συμπαθείς ταξιτζήδες έχουν δίκιο να αγανακτούν, όταν κινδυνεύουν να προσκρούσουν στο τοιχίο του εν λόγω διαδρόμου. Αφήνω το θέμα της ζημίας που υφίσταται η ιδιοκτησία της οικογένειας Γιαννιτσιώτη, που δημιουργεί απορίες πώς εδόθη μια τέτοια άδεια από την Πολεοδομία (αν εζητήθη)

Επίσης διερωτάται κανείς αν η Αστυνομία της Τροχαίας Κινήσεως είχε γνώση επί ενός τέτοιου προγραμματισθέντος έργου.

Τα ανωτέρω δεν αποτελούν καταγγελία, αλλά υπόμνηση των υποχρεώσεών μας ως πολιτών.

Μετά πλείστης τιμής

Νίκος Δ. Ρόδιος

Ησαία 7 Λαμία

Δεν υπάρχουν σχόλια: