19 Φεβ 2008

ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ


Αναμφισβήτητα σήμερα στο περιαστικό δάσος, στον Άγιο Λουκά και στο Ισαδάκι, κόβονται πιο συχνά δέντρα και πιο εύκολα, από ό,τι κόβονταν παλιότερα. Δέντρα, που κατάφεραν να επιβιώσουν πολλές δεκάδες χρόνια, σήμερα απειλούνται. Η λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και το «αναγκαίο κακό», ασκεί καθημερινά πίεση. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι εμποδίζουν. Πού εμποδίζουν; Στα σπίτια, στην εκκλησία, στο δρόμο, στα πάρκιγκ.

Ναι, τα πεύκα εμποδίζουν και δεν μπορούμε να παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας. ΠΡΕΠΕΙ να τα κόψουμε! Εμποδίζουν μπροστά στα σπίτια. Έχουμε και το φόβο της αλλεργίας. Τόσα χρόνια δεν προκαλούσαν, τώρα τα πεύκα προκαλούν αλλεργία! ΠΡΕΠΕΙ να τα κόψουμε! Να τα κόψουμε να μην πέσουν πάνω μας και πάνω στα σπίτια μας. Δεν λέμε ότι εμείς «πέσαμε» πάνω στα δέντρα και τα οικόπεδά μας πήραν τμήμα, που τους ανήκει. Οι ρίζες τους γυμνές κρέμονται σαν τα πλοκάμια του χταποδιού στα χτυπήματα της μπουλντόζας.

Τώρα εμποδίζουν την καινούργια εκκλησία του Αγίου Λουκά. Κόψαμε τόσα για να την φτιάξουμε, τώρα ΠΡΕΠΕΙ να κόψουμε μερικές δεκάδες ακόμα για να φτιάξουμε το πλάτωμα να παρκάρουν οι πιστοί τα αυτοκίνητά τους και για να μη μας ενοχλεί η σκιά τους και οι πευκοβελόνες τους. Προχθές κόπηκαν τα πρώτα στο επάνω μέρος. Τεράστιοι κορμοί.

Όμως για τη Λαμία τα δέντρα και το περιαστικό δάσος, ειδικά σήμερα, αποτελούν μέγιστο αγαθό. Η πόλη κατέχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά αστικού και περιαστικού πρασίνου. Λογικά αυτή η περιοχή πρέπει να χαρακτηριστεί σαν ιδιαίτερης προστασίας και ειδικής διαχείρισης. Αντί όμως γι’ αυτό, βλέπουμε μια διαρκή ροπή προς την αλαζονεία. Πρυτανεύουν τα μικρά συμφέροντα και οι «έξυπνες» ψιθυριστές φωνές. Για να μην ακούγονται. Ακούς μόνο: «Θα τους τα κόψουμε σε μια νύχτα…» Θα μας τα κόψουν, είναι δικά μας… Οι δικές μας φωνές χαρακτηρίζονται ως άρνηση και υπερβολή. Είναι υπερβολή για πολλούς σήμερα να υπερασπίζεσαι το αυτονόητο, το δάσος. Είναι υπερβολή να λες ότι δεν έχουμε περιθώριο να κόψουμε ούτε ένα θάμνο.

Κύριε Δήμαρχε τ’ ακούτε; Πληροφορηθήκαμε ότι έχετε έτοιμη μελέτη για μετατόπιση και νέα χάραξη του δρόμου του Αγίου Λουκά και ότι θα κοπούν πολλά δέντρα. Πληροφορηθήκαμε ότι ετοιμάζετε την απομάκρυνση του ΑΧΙΛΛΕΑ και την κατασκευή κάποιου νέου κτιρίου. Ακούσαμε καλά; Είναι καιρός κάποια στιγμή να πάρετε θέση για ό,τι συμβαίνει και στο περιαστικό δάσος. Δεν φτάνει να είναι κανείς πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ. Γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι. Πρέπει να το αποδεικνύει κιόλας.


Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: