2 Ιαν 2010

Τόποι του Ηρακλή εγκαταλελειμμένοι
από ανίκανες ηγεσίες.. Ως πότε;

Ηράκλεια, Τραχίνα, Πυρά του Ηρακλή, Λιχάδες Νήσοι. Τόποι του Ηρακλή εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους από ανίκανες ηγεσίες και τοπικούς παράγοντες, και φυσικά αναφερόμαστε στον Δήμο Λαμίας, στον Δήμο Γοργοποτάμου και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας. Ηράκλεια, Γοργοπόταμος, Βαρδάτες, Δυο Βουνά, Δέλφινο, Κουμαρίτσι, Παύλιανη, Καταβόθρα της Οίτης και Πυρά του Ηρακλή. Εμείς, ως κάτοικοι της περιοχής αλλά και ως Έλληνες, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα η εγκατάλειψη αυτών των περιοχών γιατί υπάρχουν οι μεγάλες εκτάσεις «οριστικών παραχωρήσεων», δηλαδή δικαιωμάτων μεταλλοκτη-σίας της μεταλλευτικής εταιρείας εξόρυξης βωξίτη στην περιοχή αυτή της Οίτης.

Κι ενώ ο «Ηρακλής» είναι ένα παγκόσμια γνωστό “brand name”, εδώ στη Φθιώτιδα αισθανόμαστε σαν να είμαστε οι μόνοι που δεν το προβάλλουμε, μη αξιοποιώντας τους τόπους όπου γεννήθηκε ο μύθος του Ηρακλή, και οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του. Ο μύθος του, πάντα επίκαιρος και δημοφιλής, ο οποίος είναι διαχρονικά πηγή έκφρασης και δημιουργικότητας για την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, για ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική. Εμείς πώς τον αξιοποιούμε;

Είναι καιρός πλέον να δώσουμε αξία σε όλον αυτόν τον πλούτο, με την ανάδειξη και την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που συνδέονται με τον μύθο του Ηρακλή.

Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη η συμπαράσταση όλων, κυρίως της αυτοδιοίκησης και των ενεργών πολιτών, όπως είναι απαραίτητη και η θέληση για αναγκαίες δράσεις.

Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: