21 Νοε 2007

ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Αναρωτιέται κανείς γιατί η Λαμία δεν έχει ελεύθερους χώρους, δεν έχει χώρους για πάρκα, για παιδικές χαρές, πλατείες κλπ σε ορισμένες περιοχές, νέες σχετικά για την πόλη Η πόλη στο μεγαλύτερό της τμήμα, όπως είναι γνωστό, χτίστηκε τα τελευταία 100 χρόνια. Εκτός από τις καταπατήσεις των ρεμάτων, τη μείωση των πεζοδρομίων και των δρόμων και γενικά την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση και του ελάχιστου τετραγωνικού ελεύθερου χώρου.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη, που σήμερα όλοι επικαλούνται, είναι κατ’ αρχήν και πρόβλημα ελεύθερων χώρων στο κέντρο της πόλης ή στο παλιό σχέδιο. Ποια είναι η πολιτική ελεύθερων χώρων των δημοτικών αρχών στα τελευταία χρόνια; Πόσα οικόπεδα απαλλοτριώθηκαν για να γίνουν πράσινο; Πόσα οικόπεδα που η αναθεώρηση του σχεδίου τα ονόμασε «πράσινο» έχουν σήμερα ελευθερωθεί; Αλλά μόνο αυτό;.

Στα αρχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας Λαμίας εδώ και χρόνια βρίσκονται τίτλοι οικοπέδων, που ανήκουν στο δημόσιο και τα οποία όμως έχουν καταπατηθεί, δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο, και έχουν κτισθεί πλέον από ιδιώτες. Ευτυχώς ελάχιστα από αυτά κάποια στιγμή παραχωρήθηκαν στο Δήμο, ο οποίος βέβαια τα αξιοποίησε πάλι με το γνωστό τρόπο της οικοδόμησης και της ανέγερσης κτιρίων. Παράδειγμα το Α΄ ΚΑΠΗ στη Μακροπούλου, το οικόπεδο του οποίου παραχωρήθηκε στο Δήμο από το Δημόσιο.

Είμαστε περίεργοι να μάθουμε τι απέγιναν αυτά και θα δούμε το αποτέλεσμα της έρευνας, την οποία θα επιδιώξουμε απευθυνόμενοι σε κάθε υπεύθυνο. Ως τώρα όσες αναφορές και αν κάναμε δεν είχαμε καμιά απάντηση, ούτε καν από το Δήμο, ο οποίος έχει κάθε λόγο να διεκδικεί ελεύθερους χώρους στον οικιστικό ιστό της πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: