20 Νοε 2007

Λαμία: Βιώσιμη κινητικότητα


Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της πόλης


Αν ρωτήσουμε τους κατοίκους της Λαμίας ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό θα απαντήσουν το κυκλοφοριακό. Ταυτόχρονα η σχέση τους με το αυτοκίνητο είναι μια παγιωμένη συνήθεια και αντίληψη, που δύσκολα αποβάλλεται. Πολλοί είναι αυτοί που θα αντιδράσουν στην προοπτική να μην μπορούν να μπουν στο κέντρο της πόλης σε μια μελλοντική επέκταση της πεζοδρόμησης ή σε μια σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου του αυτοκινήτου. Ακόμα περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα αντιδράσουν, αν καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παρκάρουν κοντά στο σπίτι τους και ότι πρέπει να διανύσουν μερικά λεπτά με τα πόδια.

Όμως σήμερα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και ότι επιβάλλεται να βάλουμε σε προτεραιότητα μορφές μετακίνησης, όπως είναι το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς καλλιεργώντας σταδιακά νέες μορφές οργάνωσης της κυκλοφορίας, που θα περιορίζουν την χρήση του αυτοκινήτου και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Γιατί η βιώσιμη κινητικότητα είναι ένα από τα στοιχεία της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ Δήμαρχος είναι καιρός να αποφασίσουν ότι η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας αξίζει να γίνει ένας μεγάλος στρατηγικός στόχος για το μέλλον της πόλης. Στο στόχο αυτό επιβάλλεται να θυσιάσουν και το πολιτικό κόστος και τις σχέσεις τους με ομάδες δύσκολων συμπολιτών μας, που θα διαφωνήσουν πιθανόν σε αποφάσεις και μέτρα, τα οποία θα υποβαθμίζουν το ρόλο του αυτοκινήτου στο κέντρο και, ακόμα περισσότερο, σε αποφάσεις και μέτρα που θα μειώνουν τον συντελεστή δόμησης και θα αποτρέπουν την ανέγερση νέων πολυκατοικιών. Θα χρειαστεί να συγκρουστούν με κάποιες συνήθειες και συμφέροντα

Γιατί όλοι το καταλαβαίνουμε, και όλες οι μελέτες το λένε, ότι τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα, που έχουν σχέση με το αυτοκίνητο, θα οξύνονται κάθε χρόνο και περισσότερο, τόσο με τη συνεχή οικοδόμηση αλλά ιδιαίτερα με την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος, τα δικαιώματα των πεζών, η άναρχη και παράνομη στάθμευση και η κυκλοφορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα είναι διαρκώς στην επικαιρότητα.

Η αναμόρφωση και η αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, που εκκρεμεί και είναι το ζητούμενο στη Λαμία σήμερα, απαιτεί πιο τολμηρές λογικές και αποφάσεις. Προπαντός απαιτεί να δρομολογηθούν διαδικασίες, που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στους σχεδιασμούς και θα τους κάνουν πιο υπεύθυνους απέναντι στα προβλήματα. Μετά από οκτώ χρόνια διοίκησης του δήμου η σημερινή δημοτική αρχή, δυστυχώς, συνεχίζει να πειραματίζεται με έργα, όπως οι ηλεκτρικές σκάλες στην Αγίου Νικολάου, και να παλινδρομεί, όπως κάνει με τη Δημοτική Αγορά, έχοντας τον πολίτη “στη γωνία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: